Statul va plăti ratele polițiștilor și militarilor pentru cumpărarea unei locuințe

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook

Polițiștii și militarii ar putea să-și plătească integral sau parțial rata la creditul pentru o locuință, în loc să deconteze chiria. Proiectul de lege a trecut de cele două camere ale Parlamentului și va fi trimis pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actualelor reguli, militarii și polițiștii au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază, respectiv din solda lunară. Trebuie să fie numiți sau mutați în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu trebuie să fie proprietarul unei locuințe în localitate respectivă, inclusiv soția sau soțul.

Beneficiarii care îndeplineau condițiile pentru compensație de chirie, dar au renunțat sau nu au optat pentru acest drept, având în derulare un credit imobiliar, pot primi compensație pentru plata ratelor.

Un amendament care stabilea că militarii și polițiștii beneficiază de această măsură doar pentru achiziționarea unei locuințe de-a lungul carierei a fost eliminat.

Potrivit legii de acum, polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului în localitatea în care își are domiciliul beneficiază de compensație lunară pentru chirie dacă îndeplinește cumulativ următoarele cerințe:

  • polițistul ori soția/soțul acestuia/acesteia nu deține locuință proprietate personală în localitatea de domiciliu;
  • unitatea de poliție în care polițistul este încadrat nu are posibilitatea să îi asigure acestuia și, după caz, membrilor familiei sale spațiu de locuit corespunzător;
  • polițistul ori soția/soțul acestuia/acesteia nu are atribuită, prin contract de închiriere, o locuință din fondul locativ de stat în localitatea de domiciliu;
  • polițistul ori soția/soțul acestuia/acesteia are un contract de închiriere, altul decât cel de mai sus, încheiat și înregistrat la administrația financiară în condițiile legii;
  • polițistul și-a stabilit reședința sau domiciliul la adresa locuinței închiriate potrivit;
  • în urma efectuării anchetei sociale se constată că polițistul se află într-un caz justificat de a beneficia de compensație pentru chirie.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.