Statul va confisca banii trimiși de românii din străinătate, dacă nu sunt justificați prin documente

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Românii din străinătate care trimit acasă o sumă mai mare de 2.000 de euro și nu o justifică prin documente riscă să piardă banii în favoarea statului, după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege inițiat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Această nouă reglementare nu a fost anunțată de Guvern înaintea ședinței de joia trecută, însă apare pe lista proiectelor adoptate. Actul normativ nu a intrat încă în vigoare, el urmând să fie trimis spre dezbatere și adoptare în Parlament, iar apoi va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Ideea acestei reglementări este una mai veche, dar și una controversată.

În varianta proiectului de lege publicat în 31 ianuarie se menționa un prag de 1.000 de euro, însă se pare că guvernanții au decis să ridice pragul la 2.000 de euro. Sumele mai mari sau egale cu 2.000 de euro trebuie justificate.

Românii din străinătate trimit anual sute de milioane de euro în țară

”Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro”, se precizează în proiectul de lege adoptat de Guvern în 29 martie.

Măsura, pe care alianța aflată la guvernare o justifică sub pretextul spălării banilor, este, însă, aspru criticată de opoziție.

”Joi, la câteva săptămâni după aceste asigurări, în sedinta de guvern a fost aprobat proiectul de lege care confiscă banii românilor trimişi în ţară dacă nu sunt jutificaţi cu documente. Au făcut o singură „concesie”. Pragul este acum de 2000 de euro. Implicit, toţi românii care trimit bani acasă sunt consideraţi infractori … dacă nu dovedesc cu acte că nu sunt. Ironic nu? PSD-iştii strigă în gura mare zilnic despre prezumţia de nevinovăţie, regulă care să se aplice se pare doar PSD-iştilor. Când este vorba de restul românilor, toţi suntem infractori şi terorişti până ne demonstrăm nevinovăţia…”, a scris senatorul liberal Florin Cîțu pe Facebook.