Statul român va deconta tratamentul din străinătate sau la privat al pacienților grav bolnavi

FOTO: sasint/Pixabay.com
FOTO: sasint/Pixabay.com

Guvernul României a aprobat joi, 8 august, o ordonanță menită să îmbunătățească accesul pacienților la serviciile medicale.

Astfel, pacienții cu afecțiuni grave, pentru care nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privați de servicii medicale din România.

Concret, tratamentele acordate în unități spitalicești din străinătate, precum și cele acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România, vor putea fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății.

„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară. Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

„În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a mai spus Pintea.