Statul Islamic distruge istoria lumii. Statui vechi de mii de ani, făcute bucăți cu ciocanul

Statul Islamic este o organizație împotriva căreia luptă în prezent peste 60 de țări
Statul Islamic este o organizație împotriva căreia luptă în prezent peste 60 de țări

Organizația teroristă Statul Islamic, responsabilă pentru numeroase crime în Irak și Siria, a devastat un muzeu din Mosul și numeroase obiecte din Patrimoniul Mondial. 

Într-un clip postat pe internet, bărbați cu ciocane în mâini sparg statui vechi de aproape trei milenii. Muzeul din Mosul conținea numeroase obiecte neprețuite din perioada asiriană, însă acest lucru nu i-a înduplecat pe adepții Statului Islamic să le distrugă.

Organizația teroristă controlează aproape 1.800 din cele 12.000 de situri arheologice din Irak, regiune în care s-au dezvoltat primele civilizații din istoria umanității.

”Sunt șocat. Este o catastrofă. Distrugerea acestor obiecte înseamnă dispariția civilizației în Mosul”, a spus, pentru Associated Press, Amir al-Jumalii, profesor la Facultatea de Arheologie din Mosul, oraș controlat de Statul Islamic din iunie 2014.

Potrivit teroriștilor, statuile reprezentau ”idoli” eretici, care intră în contradicție cu școala strictă a Islamului Sunnit. Unul dintre bărbații din film precizează că Mahomed a ordonat devastarea muzeului.

”Nu au distrus doar moștenirea Irakului, ci și pe cea a lumii. Este moștenirea umanității”, a declarat, pentru Reuters, arheologul Lamia al-Gailani, adăugând: ”Sunt statui neprețuite, unice. Este incredibil. Nu vreau să mai fiu irakiană”.

Imperiul Asirian a fost unul dintre cele mai puternice forțe ale lumii antice. A apărut în urmă cu 4.500 de ani și a controlat vreme îndelungată teritoriul dintre Mediterană și Marea Caspică.

Nu este primul moment de terorism cultural pe care îl întreprinde Statul Islamic. Duminica trecută, jihadiștii au aruncat în aer Biblioteca din Mosul. De reținut este faptul că la Mosul a fost inventat conceptul de bibliotecă, în urmă cu 2.500 de ani.

Celebrul Taur Assirian din Mosul a fost distrus de jihadiști cu flexul
Vechi de peste 2.500 de ani, celebrul Taur Assirian din Mosul a fost distrus de Statul Islamic cu flexul