Statul german va plăti facturile la gaze din luna decembrie pentru toți clienții casnici și pentru IMM-uri

steag germania
Foto: analogicus / pixabay.com

Germania va plăti facturile la gaze aferente lunii decembrie pentru toate gospodăriile și pentru întreprinderile mici și mijlocii, relatează publicația „The Guardian”.

Măsura a fost recomandată luni de un comitet de experți. După ce oamenilor li se va deconta suma cheltuită pentru gaze în luna decembrie, Guvernul german va implementa, începând din primăvara viitoare, o altă schemă de subvenții menită să plafoneze prețurile, însă totodată să îi încurajeze pe germani să economisească energie.

Din martie 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024, consumatorii casnici vor plăti 0,12 euro pe kilowatt-oră pentru 80% din cantitatea de gaz consumată în anul precedent. Iar firmele vor plăti (de la 1 ianuarie 2023 până la finalul lunii aprilie 2024) 0,07 euro pe kilowatt-oră pentru 70% din consumul de gaze din anul anterior.

Pentru comparație, în România prețul la gaze este plafonat la 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici (adică 0,63 euro/kWh). Pentru clienţii noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum a fost de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică, prețul este plafonat la 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus (adică 0,075 euro/kWh).

Schema propusă ar urma să coste guvernul german circa 90 de miliarde de euro, a declarat Siegfried Russwurm, membru în comisia de experți care a propus măsura și totodată președinte al Federației Industriilor din Germania.

Comisia este alcătuită din 20 de reprezentanți ai industriilor, ai sindicatelor și din specialiști din mediul academic. Potrivit sursei citate, este foarte probabil că guvernul de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz va adopta măsurile recomandate.

Foto: analogicus / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.