Statul face o platformă care va scana fake news-urile din online

FOTO: bzak/Pixabay.com
FOTO: bzak/Pixabay.com

O echipă de la Departamentul pentru Situații de Urgență, la care s-a alăturat Guvernul României, alături de CNA și mai multe ONG-uri, urmează să lanseze o platformă informatică care va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale pentru a descoperi știrile false, surse de dezinformare și propagandă în contextul războiului declanșat de armata Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Profit.ro.

Știrile și mesajele false vor fi identificate pe baza unor „markeri”, cuvinte simple sau construcții de cuvinte. Printre markeri de dezinformare, se află cuvinte sau contrstrucții de cuvinte precum: „furtișag”, „mizerie”, „Lipsa de legitimitate a intervenției României în sprijinul Ucrainei”, “decadent”, “tradiție”, “tradiții”, “valori tradiționale”, “homosexuali”, “LGBT”, “LGBTQ”, “LGBTQI”, “spiritualitate”, “valori ortodoxe”. Pentru a fi descoperite dezinformările și știrile false, acești markeri vor fi folosiți în combinație cu alte cuvinte cheie.

Potrivit explicațiilor date comunicatorilor din Guvern, dezinformările și știrile false descoperite vor ajuta autoritățile să le contracareze rapid prin comunicare de presă, intervenții în studiorile TV, opinii de la experți etc.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.