State care vor să intre în Uniunea Europeană. Următoarea extindere, până în 2025

Uniunea Europeană are peste 500 de milioane de locuitori. Foto: Pixabay

Șapte state vor să intre în Uniunea Europeană, însă următoarea extindere a spațiului comunitar nu se va face prea curând. Serbia, Muntenegru, Albania și Macedonia s-ar putea alătura UE până în 2025.

Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre. Populația totală a acestora este de peste o jumătate de miliard de oameni, iar suprafața totală acoperită de spațiul comunitar este de aproape 4,5 milioane de kilometri pătrați.

Uniunea Europeană se întinde din Portugalia până în Cipru și din Finlanda până în Grecia, cu puține excepții: Elveția, Norvegia, Albania și câteva state din fosta Yugoslavie: Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Kosovo.

În acest moment, mai multe state vor să intre în Uniunea Europeană, cel mai mare dintre ele fiind Turcia.

Cu o populație de peste 75 de milioane de locuitori, Turcia are o relație complicată cu Uniunea Europeană. Cu toate că și-a declarat intenția de a adera în urmă cu 31 de ani, Turcia au primit acordul să își depună candidatura abia în 1999.

Negocierile oficiale au început în octombrie 2005. Turcia reprezintă a 13-a economie a lumii și dispune de a doua forță militară ca mărime din NATO, având o mare importanță regională.

Principalele probleme care stau în calea aderării turcilor la Uniunea Europeană țin de faptul că regimul de la Ankara nu respectă anumite principii-cheie ale democrației, precum libertatea de exprimare. O altă problemă este că Turcia nu recunoaște oficial un stat membru al UE: Cipru.

Negocierile cu Uniunea Europeană au fost înghețate după lovitura de stat din Turcia, în 2016, și epurările făcute apoi de președintele Tayyip Erdogan.

Dacă vor fi primiți în UE, turcii vor avea al doilea număr de europarlamentari din organul legislativ european.

State care vor să intre în Uniunea Europeană

Principala zonă în care Uniunea Europeană se poate extinde în viitorul apropiat este cea a Balcanilor. Slovenia, care a aderat în 2004, și Croația, în 2013, sunt singurele țări ex-iugoslave care fac parte din spațiul comunitar.

Serbia și Muntenegru au început deja negocierile cu reprezentanții de la Bruxelles pentru aderare, în timp ce Bosnia și Herțegovina și-a declarat intenția de a se alătura Uniunii, însă nu este încă recunoscută drept candidat.

Serbia și Muntenegru s-ar putea alipi Uniunii Europene până în 2025.

Kosovo, care nu este recunoscută de toate statele membre, printre care și România, are cele mai mici șanse de a adera prea curând la Uniunea Europeană.

Situații mai bune au Albania și Macedonia. Albanezii au anunțat că vor începe discuțiile cu UE până la finalul anului 2019, în timp ce macedonenii, a căror candidatură era blocată de Grecia, din cauza numelui – Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei -, au remediat problema prin schimbarea acestuia.

Macedonia și Albania ar putea intra și ele în spațiul comunitar până în 2025.

Principalele obstacole cu care se confruntă albanezii sunt corupția, crima organizată și politizarea sistemului judiciar. Macedonenii au câteva dispute cu bulgarii și probleme cu sistemul de Justiție. Serbia și Muntenegru nu au făcut nici ele suficiente progrese în lupta împotriva corupției.

State care vor să intre în Uniunea Europeană

  • Albania
  • Bosnia și Herțegovina
  • Kosovo
  • Macedonia
  • Muntenegru
  • Serbia
  • Turcia