Starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat

Regele Mihai. Foto: Casa Regală a României
A murit Regele Mihai. Foto: Casa Regală a României

Fostul monarh al României, care a împlinit de curând 96 de ani, prezintă o slăbiciune accentuată, cu o ”scădere semnificativă a rezistenței”, a anunțat biroul de presă al Casei Regale.

”Principesa Moştenitoare Margareta s-a întors în Elveţia, pentru a fi alături de Regele Mihai”, se menționează în comunicatului de presă. În urmă cu două săptămâni, starea de sănătate a fostului conducător al României era stabilă, fiind ”sub supravegherea permanentă a medicilor și urmând tratamentul obișnuit al ultimelor luni”.

Astăzi, Casa Regală a anunțat o deteriorare a stării de sănătate a Regelui Mihai: ”Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei. În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestăţii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui şi pentru a primi sfatul lor în circumstanţele actuale”.

Mihai I a fost de două ori rege al României. Mai întâi între 1927 și 1930, după moartea bunicului său, Ferdinand. După întoarcerea în țară a lui Carol al II-lea, Mihai a renunțat la tron, însă zece ani mai târziu a revenit pe tron, pe care avea să îl ocupe într-una dintre cele mai dificile perioade din istoria țării.

După lovitura de stat din 23 august 1944, puterile Regelui au fost mult limitate, iar trei ani mai târziu a abdicat, în urma presiunilor făcute de comuniștii români și sovietici.

Regele Mihai s-a căsătorit, în 1948, cu Regina Ana a României. Principesa de Bourbon-Parma, care s-a stins din viață anul trecut, i-a oferit cinci fiice. În exil, Regele și familia sa au locuit în Italia, Elveția și Marea Britanie.

După 1989, Regele Mihai încearcă să revină în țară, însă este împiedicat de noii conducători ai țării, în frunte cu Ion Iliescu. Abia în 1997, Mihai I reprimește cetățenia română și îi este permis să își reviziteze propria țară.

Regele Mihai locuiește, din 2004, la Aubonne, în Elveția, și până de curând obișnuia să facă vizite fie la castelul de la Săvârșin, în județul Arad, fie la palatul Elisabeta, din București.

Regele Mihai I s-a retras din viaţa publică în luna martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Tot atunci a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.