SRI a transmis că vin huliganii la protest. Ministrul Dan: N-am primit informări

FOTO: SRI.ro
FOTO: SRI.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat la scurt timp după ce au apărut incidentele din Piața Victoriei, la România TV, că nu a primit informări prealabile de la serviciile secrete, care ar fi anunțat prezența la protest a unor huligani.

„Nu am primit informari ca la mitingul din aceasta seara urmau sa fie provocari. Eu nu am primit o asemenea informatie, dar am luat toate masurile necesare”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Însă Serviciul Român de Informații o contrazice și spune că a transmis instituțiilor abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice toate datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a protestului din Piața Victoriei.

„În legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din dată de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări:

Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu – IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP”, se precizează într-un comunicat remis de SRI miercuri seară.

SRI aminteşte că, în conformitate cu Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014, şi Legea nr. 14/1992, „are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste”. Astfel, arată Serviciul, „pe această zona, SRI nu a avut surprize operaţionale”.

„SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din dată de 1 februarie din Capitală”, subliniază SRI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.