Primul ministru Victor Ponta a declarat, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului, că e nevoie de legiferarea votului electronic și trebuie desemnată o instituție nepolitică în organizarea alegerilor viitoare.
„Pentru a putea lua o decizie corectă în sens legislativ va rog să ţineţi cont de câteva date concrete. În baza evidenţelor pe care le au misiunile diplomatice există doar 550.00 de cetăţeni români care au declarat că au domiciliul în străinătate. Pentru asigurarea la vot a tuturor celor care vor să participe, cred că dumneavoastră trebuie să luaţi în considerare două elemente esenţiale – în primul rând logistică. Atâta timp cât nu avem o evidenţă a locului în care vin cei mai mulţi român, vom avea o evidenţă aleatorie.
Soluţia corectă din punct de vedere al Guvernului este o legislaţie care să permită un altfel de vot, fie votul prin corespondenţă fie votul electronic, pentru că trăim într-o epoca modernă. Deci din punctul de vedere al Guvernului, şi este o propunere pentru dumneavoastră, un vot electronic care să asigure accesul tuturor românilor aflaţi peste graniţe este soluţia tehnologică susţinută. Depinde doar de dumneavoastră. Dacă e să mărim secţiile de vot întotdeauna vor există probleme.
A doua propunere la fel de importantă este de a da unei autorități aflate în subordinea Parlamentului toate atribuțiile legale pentru organizarea voturilor. Vreau să luați în vedere modificarea legislativă în acest sens”, a declarat Victor Ponta.
De asemenea, acesta a făcut referire și la alegătorii din diaspora, care au stat la cozi interminabile pentru a vota. „Mulțumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau să spun încă o dată că regret faptul că nu toți au putut vota, că am plătit prețul politic, dar îmi permit să atrag atenția că cei care au votat în diaspora nu știu dacă au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai puțin cu mine, dar nu cred că au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora”, a mai spus Victor Ponta.
Victor Ponta a învins în Palestina
Peste 378.000 de români au votat din diaspora în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, un număr dublu față de prima rundă a prezidențialelor.
Peste hotare au fost organizate 294 de secții de votare, prea puține pentru numărul românilor care au vrut să voteze. În ziua alegerilor au fost cozi și mii de oameni la secții din Franța, Italia sau Spania. Din păcate, unii români nu au reușit să voteze.
Din acest motiv, imediat după scrutinul al doilea, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a dat demisia, deși fusese numit de doar o săptămână în locul lui Titus Corlățeanu, care a plecat din Guvernul condus de Victor Ponta din aceeași cauză – organiarea defectuoasă a alegerilor în afara țării.
În turul al doilea, care l-a decis pe Klaus Iohannis președinte, cei mai mulţi alegători din afara țării au fost înregistraţi în Italia – 96.724, Spania – 83.153, Republica Moldova – 35.630, Marea Britanie – 25.930, SUA – 17.710, Germania – 17.510, Franţa – 16.114, Belgia – 13.076 şi Austria 9.565.
Klaus Iohannis a obținut 89,73% din voturile celor din diaspora şi a câştigat în toate ţările în care au fost organizate secţii de votare. Singura excepţie a fost Palestina, acolo unde a învins Victor Ponta.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: