Sport pentru copii: Baschet

FOTO: Ca_Di/Pixabay.com

Baschetul este un sport care dezvoltă jocul în echipă și îi ajută pe copii să își dezvolte armonios corpul. Este ieftin și cluburile unde poate fi practicat sunt destule.

Primii pași în baschet se fac de obicei la scurt timp după începerea școlii, când copilul învață ce înseamnă o echipă. Un sport alert, baschetul îi va învăța rapid pe juniori să comunice și să colaboreze. Corpul li se va dezvolta armonios, iar viteza de reacție și reflexele copiilor vor crește simțitor.

De asemenea, forma fizică, detenta și coordonarea ochi-mână se vor îmbunătăți în urma jocului cu mingea sub panou.

Baschetul poate fi practicat în orice anotimp, fiind un sport de sală. Anual sunt organizate multe competiții pentru copii, de la cele școlare, la turnee naționale. Copiii pot practica baschetul și la școală.

Sport pentru copii. Riscurile practicării baschetului

Probleme medicale pot apărea la genunchi și glezne, care sunt foarte expuse la accidentări din cauza sprinturilor și a opririlor frecvente pe care le face un jucător în timpul unui meci. Mai mult, există riscuri de accidentare la coate și umeri, însă, fiind un sport non-contact, loviturile primite de copii pe teren vor fi puține.

Baschetul este un sport pentru copii foarte puțin costisitor. Un echipament complet, plus o minge și o pereche de pantofi sport, pot fi cumpărate cu mai puțin de 300 de lei, iar cursurile la o școală de baschet, care includ aproximativ zece antrenamente lunare, costă cel mult 200 de lei.

În București există peste cincizeci de cluburi afiliate Federației Române de Baschet, care au numeroase grupe de copii și juniori pentru toate categoriile de vârstă. Județele cu tradiție în acest sport sunt Cluj, Mureș, Dâmbovița, Iași, Arad, Harghita, Timiș și Constanța, însă posibilități de practicare a baschetului într-un mod organizat există în toate regiunile țării.

Pentru informații despre cluburile de baschet din România, accesați acest link.

România nu a fost niciodată o forță în baschetul mondial. O singură prezență la Jocurile Olimpice, bifată în urmă cu peste șase decenii (1952), și două locuri 5 atinse la Campionatele Europene (1957 și 1967) sunt cele mai mari performanțe ale echipei naționale în această disciplină.

Cu toate că tricolorii nu au mai fost prezenți la niciun turneu final major din 1987, baschetul este un sport foarte popular în România, sălile fiind de multe ori arhipline la partidele din ligile naționale.

Ghiță Mureșan (43 de ani) este cel mai cunoscut baschetbalist român. El a evoluat mai multe sezoane la Washington Bullets (n.r. – în prezent, Washington Wizards) și New Jersey Nets (Brookly Nets) în anii ’90, fiind unul dintre uriașii din istoria NBA, cu o înălțime de 2,31 metri.

Formația feminină CSM Târgoviște a jucat în urmă cu câteva sezoane în Euroligă, competiția de elită a baschetului de pe Bătrânul Continent, depășind prima fază a grupelor. La gruparea dâmbovițeană evoluează și singurele baschetbaliste din România care au jucat și în WNBA, Florina Pașcalău (Seattle Storm) și Gabriela Mărginean (Minnesota Lynx).

Vedeta campionatului masculin este Asesoft Ploiești, care are în componență mai mulți jucători care au evoluat în liga nord-americană de baschet, joacă și în Eurocupă, a doua competiție valorică a baschetului continental.

De curând, naționala tricoloră a câștigat, la București, ediția inaugurală a Europenelor de baschet 3×3, o versiune ”stradală” a jocului.

România va găzdui, anul viitor, la Oradea și Cluj, două grupe ale Campionatului European de baschet feminin, organizat alături de Ungaria.

FOTO: Ca_Di/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: