Spitalele din România nu mai pot refuza pacienții aduși cu ambulanța

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a semnat un ordin prin care toate spitalele și Unitățile de Primiri Urgențe din România nu mai pot refuza pacienții cu sau fără COVID-19, chiar dacă nu mai au locuri disponibile.

Potrivit ziarului Libertatea, Arafat a luat această măsură după ce mai mulți pacienți transportați cu ambulanțele au fost refuzați de spitale.

“E un obicei mai vechi, care însă acum a devenit destul de frecvent. Dacă te primește în curte cu ambulanța și ajungi la UPU, atunci bolnavul rămâne în spital, până când poate fi externat sau transferat. Dar dacă spitalul îți spune din timp că nu are loc, atunci ești obligat să-l duci în altă parte”, a explicat un medic de la un spital de urgență, pentru sursa citată.

”Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin”, se precizează în ordinul semnat de Arafat.

De asemenea, Arafat a cerut o evaluare rapidă a pacienților transportați cu ambulanța, astfel încât echipajele medicale să revină în circuitul apelurilor 112 în cel mult o oră.