Spionul otrăvit. În ce loc a fost găsită cea mai mare concentrație de neurotoxină

FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com
FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com

Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, otrăviți pe 4 martie, ar fi avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lor din Marea Britanie, a anunțat poliția britanică.

Potrivit AFP, experții au anunțat că agentul neurotoxic s-a aflat în cea mai mare concentrație pe ușa de la intrare. Șeful departamentului antiterorist din cadrul poliției londoneze, Dean Haydon, a declarat că urme de agent neurotoxic au fost găsite și în alte locuri unde anchetatorii au lucrat în ultimele săptămânii, dar la concentrații mai mici decât cea găsită la domiciliul acestuia.

Anchetatorii au sigilat banca pe care au fost găsite cele două victime, un bar, un restaurant, precum și mormântul soției lui Serghei Skripal. La anchetă participă peste 250 de specialiști și ar putea dura mai multe luni până la concluziile finale.

Dean Haydon i-a anunțat pe cei care locuiesc în cartierul familiei Skripal să se aștepte să vadă foarte des în zonă polițiști care fac cercetări în zonă, însă spun că riscul de o posibilă contaminare este scăzut, iar investigațiile sunt făcute ca măsură de precauție.

Serghei Skripal și fiica sa se află în continuare internați în comă. Londra a acuzat Moscova că este responsabilă de otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși. O măsură similară a fost luată de peste 25 de țări. Cei mai mulți diplomați ruși, 60, vor fi expulzați din SUA. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că 14 țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au decis să trimită acasă zeci de diplomați ruși. Ulterior, s-au alăturat și țări europene care nu fac parte din blocul comunitar, precum Ucraina.

Rusia pregătește decizii care să oglindească aceste măsuri anunță Ria Novosti, citând surse din Ministerul Rus de Externe. „Acțiunile neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns. Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”, a avertizat sursa citată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.