Prefectul Capitalei: „Am semnat ordinul după 12 noaptea. Nu am ce să-mi reproșez”

speranța cliseru
Speranța Cliseru. Foto: Captură Digi 24

Nelămuririle legate de evenimentele petrecute în seara zilei de vineri, 10 august, la mitingul diasporei, se adâncesc după ce prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat astăzi, 27 august, în fața presei, că ea a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoria și de restabilire a ordinii publice după ora 12 noaptea.

În momentul în care jurnaliștii i-au atras atenția că la acea oră piața fusese deja evacuată, Speranța Cliseru a afirmat că acest fapt „n-are importanță”.

„V-am spus că trebuia restaurată ordinea publică pentru că elemente de vandali deja dădeau foc pe stradă”, a spus ea. Speranța Cliseru a completat că documentul nu făcea referire exactă la Piața Victoriei, ci la restabilirea ordinii publice.

După ce jurnaliștii i-au spus că Ministerul Afacerilor Interne susține că prefectul a semnat ordinul de evacuare la ora 23.10, acela fiind și momentul în care jandarmii au ocupat Piața Victoriei, iar protestatarii au fost îndepărtați cu tunul de apă, cu grenade și cu gaze lacrimgene, Speranța Cliseru a dat un răspuns ambiguu: „Nu știu ce spune MAI-ul, că MAI-ul spune ce spune el și eu spun ce spun eu”.

Întrebată dacă este de părere că a fost informată corect de Jandarmerie, Speranța Cliseru a mai spus că acest lucru va fi stabilit printr-o anchetă.

„Dar Jandermeria a făcut ceea ce trebuia să facă conform legii Jandarmeriei. Eu nu m-am aflat în centrul de comandă, v-a spus și domnul viceprimar, nu ne-am aflat noi în centru. În centrul mobil au fost persoane care probabil trebuiau să fie în centrul mobil. Deci nu m-am aflat eu în centrul mobil. Eu m-am aflat într-o clădire. Centrul mobil este într-un vehicul mobil”, a mai spus ea.

Speranța Cliseru a menționat că a fost într-o clădire care aparține Guvernului, însă nu în incinta Guvernului, ci undeva în zona Pieței Victoria.

Speranța Cliseru: „Nu am ce să îmi reproșez”

„Mai erau și colegi ai celor de la Jandarmerie, de-ai celor care conduceau operațiunea. Nu aveam niciun monitor. Am văzut ce ați văzut și dumneavoastră pe imaginile care se difuzează în media. Șeful de operațiuni a mai venit, a mai plecat”, a declarat ea.

Despre șeful de operațiuni, ea a spus că a acționat gradual, conform legii: „După părerea mea, dânșii au respectat gradual tot ce aveau de făcut. Dacă au fost câteva cazuri în care cineva a făcut niște excese sau ce au făcut dumnealor, nu vreau eu să mă pronunț pentru că nu eu judec lucrurile acestea”.

Întrebată dacă are ce să își reproșeze, Speranța Cliseru a răspuns negativ: „Nu am ce să îmi reproșez”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.