Spațiile de relaxare la birou: ce beneficii poate aduce această facilitate angajaților și organizației

Designul spațiului de muncă influențează bunăstarea angajaților. Cercetările din ultimii ani au arătat că un loc de muncă bine amenajat îi face pe salariați fericiți în două moduri: simt că angajatorul îi apreciază și îi ajută să se concentreze mai bine asupra activității pe care o au de realizat.

Angajații au așteptări mai mari de la spațiul de lucru. Biroul tradițional se transformă, treptat, într-un hub profesional, în care personalul își poate desfășura activitatea într-un mediu care corespunde unor norme sanitare ridicate, există spații comune, dar și zone private, precum și facilități de relaxare. Un studiu recent, realizat de Genesis Property, arată că 43% dintre angajaţi îşi doresc birouri sănătoase, românii fiind tot mai conștienți de impactul pe care locul de muncă îl are asupra bunăstării lor.

Performanțele profesionale sunt influențate de foarte mulți factori, atât in contextul muncii de acasa, cât și în ceea ce privește lucrul la birou. Deși în ultimii doi ani angajații au lucrat mai mult remote, munca la birou prezintă numeroase beneficii atât la nivelul dezvoltării profesionale și personale, dar și când vine vorba despre succesul organizației. Pentru mai multă eficiență, fără suprasolicitare, designul locului de muncă, în care sunt incluse și spațiile de relaxare, joacă un rol important.

Spațiile de relaxare îți dau sentimentul unui spațiu familiar

Canapelele, plantele, birourile cu pereți din sticlă, cafenelele, jocurile și un sistem de iluminat eficient contribuie la crearea unui spațiu prietenos la locul de muncă. Un birou ar trebui să fie primitor și să îți ofere sentimentul că ești binevenit. Angajații care se simt mai confortabil la locul de muncă sunt mai productivi.

În plus, spațiul de lucru ar trebui să fie unul care să ofere protecție din punct de vedere sanitar. Grija pentru sănătate este astăzi mai mare ca niciodată, întrucât pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care oamenii interacționează, lucrează și chiar socializează. În mediul de business, administratorii clădirilor de birouri și liderii companiilor s-au văzut nevoiți să caute soluții pentru a limita riscurile de răspândire a amenințărilor pentru sănătate. O astfel de soluție este IMMUNE Building Standard™, o certificare de clădiri care conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale menite să îmbunătățească reziliența spațiilor interioare în fața riscurilor pentru sănătate.

Astfel, angajații își vor putea desfășura activitatea în spații care oferă condiții de siguranță sporită și astfel productivitatea acestora va înregistra creșteri.

Spațiile de relaxare permit eficiență prin flexibilitate

Un loc de muncă poate fi stresant, chiar dacă faci în fiecare zi ceea ce îți place. Pentru că oamenii își petrec mare parte din zi la job, este important să aibă posibilitatea să se relaxeze, pentru ca nivelul de stres să scadă și astfel ei să devină mai creativi și mai productivi. Implementarea unor spații de relaxare poate fi soluția optimă pentru ca personalul să se deconecteze, preț de câteva minute, de la gândurile apăsătoare și să își elibereze mintea, pentru ca apoi să vină cu idei noi.

În plus, flexibilitatea unui spațiu de birouri care are la bază conceptul „activity based workspace“ le oferă angajaților șansa să lucreze în funcție de nevoile lor. Astfel, dacă munca în echipă îi motivează și îi ajută să găsească soluții la anumite probleme, un spațiu de relaxare comun este locul în care se pot întâlni pentru discuții informale. Pe de altă parte, dacă preferă să mediteze în liniște și să își pună ordine în gânduri sau are o întâlnire privată, un spațiu de relaxare intim poate fi ceea ce au nevoie.

Biroul viitorului trebuie să pună accent pe satisfacția angajaților și să pună la dispoziția acestora spații și servicii pentru toate nevoile lor: de la open space și camere pentru ședințe până la private space și colțuri de recreere.

Sursă foto: Photographee.eu/ Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.