Spania a fost scoasă din „zona galbenă”. Nu se mai instituie carantina de 14 zile

spania
Foto: stux / pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni seară, 10 august, Hotărârea numărul 39 prin care s-a decis eliminarea Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

În dimineața zilei de ieri Institutul Național de Sănătate Publică anunțase că Spania a fost introdusă în „zona galbenă” din cauza creșterii numărului de cazuri la 100.000 de locuitori peste cel al României. Zborurile urmau să fie anulate, iar persoanele care aveau să vină din Spania urmau să stea 14 zile în carantină, începând cu data de 11 august.

Însă această măsura nu se va mai aplica deoarece rata de incidență a cazurilor calculată ieri a arătat că România a înregistrat mai multe cazuri decât Spania.

„Având în vedere situația complexă generată de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa, precum și situația furnizată astăzi, 10.08.2020, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit căreia rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 75,8 – inferioară valorii înregistrată pe teritoriul României (87,4) – (…) se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele
de risc epidemiologic ridicat”, se arată în Hotărârea numărul 39 din 10 august.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.