Soți amendați cu 4.000 de lei pentru că au trecut locații generale în declarație

amendă aiud
Foto: alba24.ro

Doi soți din Aiud au fost amendați cu câte 2.000 de lei fiecare după ce, susține unul dintre ei, nu au trecut în declarațiile pe propria răspundere ora deplasării, relatează publicația locală alba24.ro.

Declarația pe propria răspundere ce trebuie completată la părăsirea locuinței nu are rubrică pentru ora deplasării.

Însă Poliția din Aiud are un alt punct de vedere vizavi de cum s-au petrecut lucrurile.

Localnica din Aiud a publicat pe Facebook imaginea cu procesul verbal prin care ea și soțul său au fost amendați.

„Astăzi am primit amenda de la Politia Aiud, d-nul agent Negru, pe motiv că nu am scris în declarație ora deplasării. Nu există în declarația pe proprie răspundere așa ceva. Au mai trecut oameni pe stradă, nu au fost controlați, în amendă spunându-se că nu a fost nici un om pe drum. Asta pentru că am fost după alimente. Amenda este de 2.000 de lei. Asta face Poliția Aiud! După ce ni s-a fotografiat declarația, ni s-a spus că suntem liberi și că este totul în regulă. Vi s-a dat puterea să vă bateți joc de oameni?

Acest domn polițist cu buletinul în mână nu poate calcula câți ani avem. Ordonanța militară din amendă e dată pentru persooane peste 65 ani.

Ps. Sotului meu i s-a emis aceeași amendă, în valoare de 2.000 lei. Aproape 1.000 euro pentru că aveam totul în regulă”, a scris femeia, joi, pe rețeaua de socializare Facebook.

Însă reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba au transmis că cei doi au fost amendați deoarece s-au deplasat în prea multe zone ale orașului, iar în declarație au trecut locații generale.

„Cei doi au fost observați în mai multe zone ale orașului, iar pe declarația pe proprie răspundere erau precizate locații generale (centru, Micro, piața) pentru asigurarea bunurilor care acoperă necesitatea de bază a persoanelor și animalelor.

În momentul depistării aveau asupra lor un pachet de stixuri care ar fi putut fi cumpărate și de la magazinul din apropierea locuinței lor.

Rugăm cetățenii să înțeleagă faptul că, pentru sănătatea lor, este important să iasă din casă cât mai rar și doar dacă au motive întemeiate”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Anterior, Ministerul Afacerilor Interne a explicat că, dacă cineva are supermarketuri cu bunuri alimentare în propriul cartier, atunci nu se poate deplasa într-un alt cartier.

Iată cum au răspuns exact la întrebare cei de la MAI:

Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

Răspuns: Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetățean care locuiește în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.