Sorina Pintea, după ce a aflat că a primit mita: „Super tare!”

sorina pintea ministerul sănătății
Foto: Pagina de Facebook Sorina Pintea

Judecătorii Tribunalului București au decis arestarea preventivă a Sorinei Pintea, fostul ministru al Sănătății. Referatul prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a Sorinei Pintea pentru două fapte de luare de mită are și detalii cu privire la modul în care s-a negociat mita. Potrivit G4Media.ro, Pintea a cerut majorarea șpăgii până la 10% din valoarea contractului, iar când i s-a cerut că va primi a doua tranșă a contractului, e exclamat: „Foarte tare!”.

Pentru modernizarea unei săli de operație de la Spitalul Județean Baia Mare, Sorina Pintea a primit, în decembrie 2019 suma de 10.000 de euro care o primă tranșă. Apoi, potrivit procurorilor, a cerut ca valoarea totală a mitei să reprezinte 10% din valoarea contractului, fiind făcută în consecință o nouă plată, în valoare de 120.000 de lei.

„Astfel, din comunicarea purtată (…..) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta  și de suspectul (…..), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoștea foarte bine, (…..) nu doar că în punga neagră cu inscripția „(…..)” primită de la (…..) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume.

Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din  contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract, procent care de  altfel a și fost adus la cunoștință de intermediarul (…..) lui (…..) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (…..), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, și anume de la SORINA PINTEA.

Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar „super tare” după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv „perfect”, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract.  După ce suspectul (…..) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie,  SORINA PINTEA confirmă spunând „da”.”, se arată în varianta anonimizată a referatului DNA.

„(…..) arată că este trimis de SORINA PINTEA managerul SPITALULUI JUDETEAN DE URGENȚĂ din BAIA MARE și în esență că are o influență reală asupra acesteia, ce s-ar manifesta inclusiv prin posibilitatea prin care ei, ca reprezentanti  de societăți comerciale, să întocmească caietele de sarcini și să stabilească prețurile aferente unui număr de 3 proceduri de atribuire ce ar urma să se organizeze în viitor de SPITALULUI JUDETEAN DE URGENȚĂ din BAIA MARE, cu condiția de a se remite un procent de 10% din valoarea contractului.

În finalul discutiei, după calcularea procentului de 10% din valoarea contractului și scăderea sumei de 10.000 de euro deja date de suspectul (…..) inculpatei PINTEA SORINA la sfarsitul anului trecut, se stabilește că suma care „trebuie” remisă către (…..) de (…..) să fie, prin rotunjire, în cuantum de 120.000 de lei, iar remiterea să aibă loc, a doua zi, în speță, în 27.02.2020”, se mai precizează în referatul DNA, potrivit G4Media.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.