Sorina, fetița adoptată, a părăsit România

Mama adoptivă alături de Sorina
Mama adoptivă alături de Sorina

Fetița de 8 ani din Baia de Aramă, care a fost adoptată de o familie de români stabilită în Statele Unite ale Americii, a ieșit duminică din țară împreună cu părinții adoptivi, potrivit Digi24.

Acest lucru s-a putut după ce Judecătoria Slatina a respins solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanțe preșidențiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina.

Avocata familiei Săcărin, Clara Istrate, a menționat într-o cerere depusă la acest proces că se solicită plata unei sume de bani reprezentând cazare, diurnă, salarii pentru perioada în care cei doi soți sunt forțați să rămână în România și nu lucrează în SUA.

Avocata a mai spus și că după această decizie fetița poate părăsi țara și va beneficia de consiliere psihologică în SUA, potrivit procedurilor post adopție, existând deja un contract cu un consilier care să se ocupe de acest lucru.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat în instanță decizia judecătorilor prin care fetița din Baia de Aramă a fost dată spre adopție și a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României. De asemenea, a mai cerut în instanță și suspendarea adopției, dar și revizuirea întregului proces. Judecătorii i-au respins până acum toate cererile.

Cazul Sorinei a intrat în atenția opiniei publice după ce pe 21 iunie a fost luată forțat de către procurorul de caz din locuința familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an și două luni.

Procurorul a fost însoțit de un psiholog și un asistent social și a intrat cu ajutorul forțelor de intervenție. Întreaga operațiune a fost filmată, iar procurorul a fost acuzat că a fost abuzivă în timpul intervenției.

Familia asistentei maternale ar fi refuzată în scris, de mai multe ori, să o adopte pe fetiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.