Sorin Ovidiu Vântu a mai primit o pedeapsă cu închisoare

Sorin Ovidiu Vîntu
Sorin Ovidiu Vîntu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv la 10 ani și șase luni de închisoare în dosarul Asociației Salariaților Petrom. De asemenea, un alt inculpat în acest dosar, Liviu Luca, a primit 10 ani și două luni de închisoare.

Sorin Ovidiu Vântu fusese condamnat în decembrie 2016, în prima instanță, la Tribunalul București, la 10 ani și 2 luni de închisoare. În dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată de DIICOT în ianuarie 2014.

În același dosar, au fost deferite justiției alte opt persoane, acuzate că fac parte alături de Vântu și Luca dintr-o grupare specializată în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în perioada 2005 – 2006, Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca și Octavian Turcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut că scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociației și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vântu și ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participațiile (acțiunile) Asociației Salariaților diminuându-se de la 50% la 25%.

Scopul final al grupării a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acționarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Procurorii au mai spus că planul grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă s-a aprobat o majorare a capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni. „În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemţiune de a subscrie acţiuni de către Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidităţi pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei”, au precizat procurorii DIICOT.

De asemenea, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Ţurcan – Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd – la majorarea de capital social.

„În cea de-a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA – Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd – Cipru şi Stonecom Ltd – Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În cea de-a patra etapă, potrivit DIICOT, sumele încasate de Comac Ltd. şi Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăţi Petromservice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.