Sorin Mihai Mîndruțescu, directorul Oracle România, anchetat de DNA pentru luare de mită

sorin mihai mîndruțescu
Sorin Mihai Mîndruțescu. Foto: Captură YouTube Startevo

Sorin Mihai Mîndruțescu, directorul general al Oracle România, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

Directorul general al filialei din România a companiei multinaționale din domeniul IT este acuzat că a pretins și ulterior a primit aproximativ 869.000 de euro mită de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale) pentru a pune la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de Oracle România, astfel încât respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat:

– Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)
– Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)
– Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
– Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA
– Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)
– și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Mită pentru oferte de preț avantajoase

 

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei Oracle, în special licențele IT necesare instituțiilor publice, anunță DNA într-un comunicat de presă.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice.

De asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

Sorin Mihai Mîndruțescu, acuzat că a luat mită de 8 ori

 

Suma de 869.000 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.

În acest caz a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 de euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele directorului general la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

Secția Specială a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul crimelor de la Caracal

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.