Sondaje pentru europarlamentare. Ce procente au partidele din România

alegeri votare stampila
Foto: European Parliament

Parlamentul European a lansat primele estimări ale viitoarei sale componențe, în baza unei selecții de sondaje naționale reprezentative.

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componența sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecție de sondaje reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar public în numele Parlamentului European.

În ceea ce privește România, potrivit estimărilor publicate de Parlamentul European, PSD ar putea avea 10 europarlamentari în viitorul legislativ (cotă de 26,5%), PNL – 8 (23%), Pro România – 3 (9,6%), USR – 3 (9,2%), ALDE – 3 (9%), PLUS – 2 (6,8%), PMP – 2 (5,6%), UDMR – 2 (5,2%).

Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide și mișcări, care nu și-au declarat încă intențiile, intră în categoria „altele”.

În urma proiecției preferințelor electorale actuale din UE 27 asupra componenței Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puțini deputați (705) față de actualul format (751).

Parlamentul va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie și săptămânal în luna mai până în ziua alegerilor. Sondajele inițiale de la ieșirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai, pentru acele țări unde acestea vor fi realizate și unde votul se va termina, începând cu orele 18.00, și apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parțiale din toate statele membre.

Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au fost organizate acum 40 de ani, pe 12 iunie 1979. Alegerile din acest an vor fi cele mai importante din istoria Parlamentului, având în vedere contextul politic, ieșirea prognozată a Regatului Unit și provocările politice și transfrontaliere majore. Cetățenii europeni se vor prezenta la vot între 23-26 mai pentru a decide viitorul Europei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.