Sondaj Politico. PSD crește, USR PLUS și PNL sunt în cădere liberă

FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Un sondaj realizat de Politico.eu arată o scădere de 8% pentru PNL în intențiile de vot, în ultimele 6 luni, de la 26% la 18%. De asemenea, în scădere sunt și partenerii de guvernare USR PLUS. Aceștia au ajuns de la 15% la 12%.

În creștere sunt cei de la PSD, care au trecut de la 31% la 34%. De asemenea, AUR a ajuns la 14% în preferințele de vot ale românilor.

Politico.eu realizează sondaje consultând mai multe firme de sondare, care trebuie să ţină cont de anumite cerinţe.

FOTO: Politico.eu
FOTO: Politico.eu

Un sondaj realizat de INSCOP care urmărește preferințele politce din perioada mai 2019 – iunie 2021 arată PSD la 30,2%, PNL la 26,6%, AUR la 14,2% și USR PLUS la 13,2%.

„În mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit să aibă scoruri semnificativ mai mari decat cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele, aflate la putere având o intentie de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni.

Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, până la sincopele activitatii guvernamentale”, scrie sociologul Remus Ștefureasc, directorul Inscop Research, într-o postare pe Facebook.

Datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro). Datele au fost culese în perioada 1 -15 iunie 2021, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%.

După alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, PSD a obținut 28,9%, PNL 25%, USR PLUS – 15% și AUR – 9%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.