Sondaj PNL. Cât ar obține PSD la europarlamentare

Un sondaj realizat la comanda liberalilor arată că PNL ar fi pe primul loc în topul opțiunilor alegătorilor la europarlamentare. Potrivit studiului sociologic, la europarlamentarele din 26 mai, PNL ar obține 27,9% din voturi, PSD – 24,6%, Alianța USR PLUS – 16%, ALDE – 11,8%, iar Pro România – 6,7%.

Concluziile celor care au realizat sondajul arată o creștere a PNL față de noiembrie cu peste 4%. De asemenea, o creștere de 2,6% înregistrează și ALDE.

Cercetarea sociologică mai arată că 78% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită. De asemenea, a crescut cu 7% numărul celor care spun că sigur vor merge să voteze la europarlamentare. Prezența estimată este între 36 și 40%. În 2014, prezenţa la vot la alegerile europarlamentare a fost de 32,44%.

Un sondaj IMAS la comanda USR, pentru luna ianuarie, arăta PSD la 24,5%, iar PNL la 23,3%. USR, care nu era în alianță cu PLUS, obținea singur 13,2%, în timp ce formațiunea condusă de Dacian Cioloș ar fi luat la europarlamentare 7,4%. ALDE avea în ianuarie 12,8%, Pro România – 9,1%, iar UDMR – 5,7%.

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componența sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecție de sondaje reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar public în numele Parlamentului European.

În ceea ce privește România, potrivit estimărilor publicate de Parlamentul European, PSD ar putea avea 10 europarlamentari în viitorul legislativ (cotă de 26,5%), PNL – 8 (23%), Pro România – 3 (9,6%), USR – 3 (9,2%), ALDE – 3 (9%), PLUS – 2 (6,8%), PMP – 2 (5,6%), UDMR – 2 (5,2%).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.