Sondaj online. 20% dintre angajați au luat mai puțini bani după Revoluția Fiscală

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Cea mai mare comunitate online a angajaților din țara noastră, Undelucram.ro, a făcut un sondaj printre utilizatorii site-ului cu privire la salariile pe care le-au câștigat după aplicarea „Revoluției Fiscale”.

Cercetarea online a fost făcută în perioada 18 ianuarie – 22 februarie 2018. În total au participat 1.048 de angajați, toți utilizatori ai platformei, care au dat detalii cu privire la salariile nete pe care le-au câștigat în ianuarie și în decembrie 2017.

Potrivit sondajului Undelucram.ro, 20% dintre participanți au declarat că angajatorii le-au scăzut netul și au luat un salariu mai mic decât în 2017. Un sfert dintre aceştia au primit bonusuri pentru a li se menţine venitul net de anul trecut, iar pentru restul de 75%, angajatorii au majorat salariul brut, arată sondajul.

Peste 13% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017, în situaţia în care legislaţia fiscală va reveni la forma de anul trecut.

Peste 22% dintre respondenţii care lucrează în IT&C primesc salarii nete mai mici anul acesta decât în decembrie 2017, iar pentru 36% dintre respondenţii care activează în industria IT&C, angajatorii au menţinut în acest an veniturile nete din decembrie 2017, prin acordarea de bonusuri. De asemenea, pentru 32% dintre angajaţii din IT&C, respondenţi la sondaj, companiile au menţinut salariul net avut anul trecut prin majorarea brutului, arată sondajul.

Au luat mai puțini bani peste 22% dintre respondenţii care lucrează în comerţ,
20% dintre cei care lucrează în producţie, circa 14% dintre respondenţii care lucrează în bănci și peste 3% dintre cei care lucrează în outsourcing, inclusiv call center.

„Pe Undelucram.ro, în secţiunea de comunitate, acolo unde toţi utilizatorii noştri împărtăşesc opinii despre job-uri şi mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuţii constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunităţii pentru a măsura care a fost impactul.

Am remarcat faptul că, cel puţin în mediul privat, companiile s-au mobilizat şi au crescut brutul, astfel încât angajaţii să nu primească mai puţini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie şi revoltă pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondatorul Undelucram.ro, pentru Economica.net.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.