Sondaj. În ce politicieni au românii cea mai mare încredere și cât ar obține PSD la alegeri

sondaj sociopol
Foto: presidency.ro / gabriela-firea.ro

Un sondaj Sociopol realizat în luna iunie arată că persoanele publice din România care se bucură de cea mai mare încredere sunt Raed Arafat, Gabriela Firea şi Klaus Iohannis, relatează adevarul.ro.

Potrivit sondajului, persoana care se bucură de cel mai mare grad de încredere este Raed Arafat (50%), iar Gabriela Firea ar avea 25%, depășindu-l pe preşedintele Klaus Iohannis (24%).

Pe locul al patrulea la nivel de încredere este Laura Codruţa Kovesi, cu 19%, în timp ce pe locul cinci se află Călin Popescu Tăriceanu, cu 17%.

Liviu Dragnea se află pe locul 6, 15% dintre cei intervievați declarând că au încredere în el.

Iată și procentele obținute de partide:

PSD – 41%
PNL – 20%
ALDE – 12%
USR – 7%
Mișcarea România Împreună (partid condus de Dacian Cioloș) – 7%
Pro România (partid condus de Victor Ponta) – 5%

Pe de altă parte, doar 47% din cei întrebaţi sunt siguri că ar merge la vot, în timp ce 43% nu sunt interesaţi de acest lucru.

61% dintre respondenţi sunt de părere că nu ar trebui să cadă Guvernul, în timp 22% ar fi pentru căderea Guvernului, iar 17% nu au răspuns.

Volumul eşantionului este de 917 persoane, datele fiind culese între 22 şi 26 iunie. Interviurile au fost făcute prin metoda interviurilor telefonice, eroarea fiind de +/-3.3%.

Sociopol este deținut de Mirel Palada, fostul purtător de cuvât al lui Victor Ponta, și totodată cel care l-a agresat fizic pe senatorul USR Mihai Goțiu în studioul televiziunii B1 TV.

Potrivit g4media.ro, sondajul Sociopol a fost comandat de Liviu Dragnea, iar procentele PSD-ului și cele de încredere ale liderilor săi ar fi mai mari decât în realitate.

Date diferite în sondajul IMAS

Potrivit unui alt sondaj, publicat de IMAS în luna martie, în februarie 2018 partidele politice obțineau următoarele procente:

PSD – 28,6%
PNL – 29,4%
USR – 11,2%
ALDE – 10,6%
PMP – 4,6%

Astfel, față de decembrie 2016, când a câștigat alegerile cu scorul de 45,5%, PSD ar fi pierdut 16,9 procente.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.