Sondaj IMAS. Cine ar câștiga alegerile prezidențiale de anul acesta

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Pentru alegerile prezidențiale de anul acesta și-au anunțat participarea, până acum, doar actualul președinte Klaus Iohannis.

De asemenea, însă nu la fel de hotărât, și-a arătat intenția de a candida și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Însă liderul ALDE mai așteaptă, pentru că ar dori o susținere din partea PSD.

La comanda Europa FM, IMAS a realizat un sondaj cu privire la intențiile de vot ale românilor. Potrivit studiului sociologic, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Klaus Iohannis ar obține 34,9% din voturi.

Pe următorul loc s-ar clasa Călin Popescu Tăriceanu, cu 12,9% și Victor Ponta, cu 12,7%. Din cei trei, Victor Ponta a anunțat că nu va candida, iar partidul pe care îl conduce, Pro România, va susține un candidat al unei eventuale alianțe de centru-stânga.

Dacian Cioloș ar obține 9,2% dacă ar candida la prezidențiale, iar Liviu Dragnea, liderul PSD, doar 5,3%. În sondaj au mai fost cuprinși Ludovic Orban (3,5%), Dan Barna 2,3%), Eugen Tomac (1,8) și Kelemen Hunor (0,7).

FOTO: Europa FM

IMAS a făcut un sondaj și printre votanți PSD în ceea ce privește preferințele pentru Cotroceni. Potrivit cercetării, 42% dintre cei care votează PSD ar dori o candidatură a Gabrielei Firea, 25% pe altcineva și doar 23% pe Liviu Dragnea.

De asemena, o altă întrebare s-a referit la intenția de vot cu privire la alegerile Parlamentare. Potrivit sondajului IMAS, PNL ar obține 17,1%, PSD – 16,4%, USR, 7,5%, ALDE – 6,3%, formațiunea lui Cioloș – 5,3%, Pro România – 4,1%, UDMR – 3%. Celelalte partide ar obține în jur de 5%. De asemenea, 8,5% au spus că nu ar vota, iar 26,1% sunt indeciși.

Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM de IMAS în perioada 4-20 decembrie 2018. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Pentru acest studiu au fost intervievate 1010 persoane cu vârste de 18 ani și peste. Marja de eroare este de +/- 3%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.