Sondaj IMAS. Câți români ar vota PSD dacă duminică ar fi alegeri

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Un sondaj realizat de IMAS, la comanda USR, citat de Adevărul, arată că PSD a reușit să crească patru procente de la o lună la alta. Partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns la aproape 32%.

Creșterea ar putea fi pusă pe seama campaniei pentru referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie. Chiar dacă referendumul n-a trecut, social-democrații s-au poziționat în favoarea familiei tradiționale, ceea ce le-ar fi adus mai multă popularitate printre susținătorii modificării definiției familiei tradiționale în Constituție.

Tot din cauza referendumului e posibil ca PNL să fi pierdut un procent. În partidul condus de Ludovic Orban au fost două tabere, iar cea care s-a poziționat pentru referendum a fost mai vocală decât cea împotrivă.

Însă, surpriza sondajului o reprezintă USR. Potrivit sondajului IMAS, USR a ajuns în luna octombrie la 14,3%. Creșterea ar putea fi tot datorită referendumului. USR a fost partidul care s-a mobilizat pentru o număratoare paralelă a prezenței la vot în timpul referendumului și și-a mobilizat membrii de partid și susținătorii să se înscrie ca observatori la secțiile de votare pentru a raporta eventuale ilegalități.

În ultima perioadă s-a vorbit și despre o posibilă alianță între USR și noua formațiune a lui Dacian Cioloș.

O alianţă USR – Mişcarea România Împreună (Ro+) ar obţine un scor de cel puţin 21,4%, arată un sondaj realizat de IMAS la comanda USR, în luna octombrie.

Coaliţia PSD-ALDE e cotată la 42,9%, în timp ce PNL are 29,6%. Cu acest scor, o alianţă USR – MRÎ ar obţine 7 mandate de europarlamentar la alegerile de anul viitor.
Dacian Cioloş şi liderul USR Dan Barna s-au întâlnit, în octombrie, într-un restaurant din Capitală, unde au discutat despre posibilitatea participării pe liste comune la europarlamentare.

Potrivit Adevărul, după ce au apărut mai multe critici cu privire la întâlnirea dintre Dan Barna și Dacian Cioloș, liderul USR a trimis un mesaj intern pe grupurile de de comunicare ale partidului.

„Am citit reacţiile voastre, temerile, îndoielile. Le ştiu şi sunt conştient de ele. Dar vă spun un lucru pe care vreau să îl avem cu toţi în vedere: politica o facem pentru electorat nu pentru noi înşine. Avem două viziuni în partid: Să câştigăm alegerile şi să guvernăm pentru a salva România sau să rămânem un partid relativ de nişă, simpatic şi vocal”, a susţinut Barna, potrivit documentului intern al USR.

Sondaj IMAS din octombrie:

  • PSD – 31,9%
  • PNL – 26,1%
  • USR – 14,3%
  • ALDE – 11,6%
  • MRI – 10,7%
  • UDMR – 5,4%

Sondaj IMAS din septembrie:

  • PSD – 28,1%
  • PNL – 27,1%
  • USR – 9,5%
  • ALDE – 11,4%
  • MRI – 10,1%
  • UDMR – 5,6%

Evoluția partidelor în sondaje

                                   Infografic GreatNews.ro                                                    Sondaje IMAS

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.