Sondaj de opinie cu candidați surpriză în turul 2 de la prezidențiale. Cine „nu are nici o șansă să intre în turul doi”

alegeri prezidențiale candidați
Foto: Facebook

Marcel Ciolacu, candidatul PSD, s-ar afla pe locul întâi în cursa prezidențială, cu 26%, iar pe locul 2 s-ar afla George Simion, candidatul AUR, cu 19%, arată cel mai recent sondaj de opinie realizat de Sociopol în perioada 26 august – 3 septembrie.

„Lansarea formală a candidaturii lui Ciolacu l-a ajutat pe acesta să-și consolideze locul 1. Lupta pentru cel de-al doilea loc în finala turului doi este strânsă. Pe locul doi, și cu cele mai mari șanse să intre în turul 2 alături de Marcel Ciolacu, este candidatul suveranist George Simion, cu 19%. Evoluția lui Simion este una constantă în sondajele Sociopol, ușor sub 20%.

Pe locurile trei – patru, practic la egalitate și la cinci puncte procentuale în spatele lui Simion, găsim în sondajul Sociopol doi candidați anti-PSD, ambii cu 14%. Mircea Geoană, candidat independent, dar cu o platformă și mai ales cu un electorat anti-PSD bine definite. Și Elena Lasconi, reprezentanta celui mai vehement nucleu electoral anti-PSD, votanții USR.

Tendințele de evoluție ale celor doi sunt divergente. Geoană scade, dând semne din ce în ce mai clare de erodare. Lasconi, în schimb, crește. Pe locul cinci, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, cu 10%. E din ce în ce mai evident că Nicolae Ciucă nu are nici o șansă să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Competiția electorală este încheiată de doi candidați sub 10%: Diana Șoșoacă, SOS România, cu 9%, și Cristian Diaconescu, independent, cu 7%”, a scris pe pagina sa de Facebook Mirel Palada, patronul Sociopol, apropiat de PSD și fost purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta.

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România și a fost realizat pe un eşantion de 1.005 persoane. Marja de eroare este de +/- 3,2%.

Un sondaj de opinie realizat de Sociopol cu doar 2 săptămâni înainte de alegerile locale din 9 iunie arătau că pe primul loc în intenția de vot se află Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, cu 31%, iar pe 2 candidata PSD, Gabriela Firea, cu 26%. Pe locul 3 era candidatul PNL Sebastian Burduja, cu 16%, iar candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone, se afla pe 4, cu 15%.

În practică însă, Nicușor Dan a câștigat funcția de primar general al capitalei cu aproape 48% din voturi, iar Gabriela Firea a luat 22%. Cristian Popescu Piedone a obținut 15%, iar Sebastian Burduja sub 8%.

Actualul sondaj Sociopol pentru alegerile prezidențiale intră în contradicție cu sondajele de opinie realizate de INSCOP, potrivit cărora singurul candidat care trece de 20% în sondaje este Mircea Geoană.

Potrivit lui Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare a opiniei publice INSCOP, Mircea Geoană este urmat de Marcel Ciolacu, ce are un scor de 17-19%, iar pe locul 3 este Elena Lasconi, cu 15-16%. Pe locurile 4-5 sunt George Simion și Diana Șoșoacă, ei având în jur de 13-14%. Pe locul 6 este candidatul PNL, Nicolae Ciucă, aflat la sub 10%.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.