PSD, prăbușit în ultimul sondaj de opinie înainte de alegerile europarlamentare

liviu dragnea suspendare iohannis
Foto: cdep.ro / Pagina de Facebook Klaus Iohannis

PNL depășește puternic PSD, iar alianța USR-PLUS aproape că îi ajunge din urmă pe social-democrați, arată ultimul sondaj de opinie realizat de IMAS la comanda postului de radio Europa FM.

Românii au spus că ar vota astfel la alegerile europarlamentare de duminică:

PNL – 28,5%
PSD – 21,1%
USR-PLUS – 19,6%
Pro România – 9,9%
ALDE – 9,8%
PMP – 6,2%
UDMR – 3,8%

Prin urmare, UDMR nu ar reuși să treagă de pragul electoral de 5% și nu ar intra în Parlamentul European.

În ceea ce privește opțiunile de vot pentru alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc duminică, actualul președinte Klaus Iohhanis ar fi primul clasat, cu 43,5%, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (19,8%) și Dacian Cioloș (13%).

Pe locul 4 se clasează Victor Ponta, cu 11,6%.

Liviu Dragnea ar fi votat doar de 7% dintre români, Eugen Tomac (PMP) de 2,1%, iar Dan Barna (USR) de 1,9%.

Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, a fost facut între 2 și 20 mai, prin telefon. Au răspuns 1.010 persoane cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea sondajului este de +/- 3,1%.

PSD, depășit de PNL și în sondajul anterior

Într-un sondaj de opinie anterior, realizat tot de IMAS la comanda Europa FM și dat publicității pe 1 mai, PNL era creditat cu 25,6% din opțiunile românilor.

PSD era pe locul 2, cu 21,7% din voturile românilor care ar merge la urne, iar pe locul al treilea se clasa Alianţa 2020, formată din USR (Dan Barna) şi PLUS (Dacian Cioloş), cu 16,4%.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, se afla pe locul patru, cu 12,2% din voturi. Pro-România, formaţiunea condusă de Victor Ponta, ar fi obținut 11,7%, UDMR 5,6, iar PMP 5,6%.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.