Sondaj. Cu ce partide ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri parlamentare

rezultate alegeri europarlamentare sigle partide politice
Sursa: Facebook

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține cel mai bun scor, de 29,4%, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda agenției de presă News.ro.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (82,9% din total eșantion), 29,4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18,9% cu PNL, 14,7% cu AUR, 12,2% cu USR.

Pentru SOS România ar vota 6,1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4,6%. REPER ar obține 3,6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2,2%, Partidul Verde 1,9%, PUSL 1,5%, iar Pro România 1,1%.

1,8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și declară că vin sigur la vot (56,2% din total eșantion), 30,2% dintre alegători ar vota cu PSD, 17,4% cu PNL, 13,3% cu AUR, 12,4% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6,6% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 5,6%. REPER ar obține 4,5% din totalul voturilor, PUSL 1,7%, Pro România 1,5%, Partidul Ecologist Român 1,5%, iar Partidul Verde 1,3%. 2,6% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid, iar 1,4% pentru un candidat independent.

Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 1.100 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.