Sondaj. Cine conduce la prezidențiale și ce partide sunt preferate la parlamentare

FOTO: Europa FM
FOTO: Europa FM

Actualul președinte, Klaus Iohannis, continuă să conducă în preferințele electoratului, potrivit unui sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM. Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica aceasta, 44,6% l-ar vota pe Iohannis. La mare distanță, pe locul al doilea, urmează Dan Barna, cu 17%, iar pe locul al treilea ar fi un politician care a declinat o eventuală candidatură – Victor Ponta, cu 14%.

Candidatul PSD, Viorica Dăncilă este pe poziția a cincea, cu 8,4% din preferințele alegătorilor, depășită de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu (12,7%). Atât Victor Ponta, cât și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că nu candidează și că îl susțin la alegerile prezidențiale pe actorul Mircea Diaconu.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august – pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare +/- 3,1%. Astfel, având în vedere perioada în care a fost realizat barometrul, nu au fost măsurați nici Mircea Diaconu care și-a anunțat candidatura pe 25 august, ca independent susținut însă de ALDE și Pro România, și nici Theodor Paleologu, care va candida în numele PMP (pentur acest partid a fost luat în calcul Eugen Tomac).

În ceea ce privește alegerile parlamentare, pe primul lor se menține PNL, cu 28,4% din preferințele electoratului. Pe următorul loc e USR, cu 19,8%, în scădere cu aproape 2 procente față de luna iulie. PSD scade și ajunge la 17,9%, cu 2 procente mai puțin față de luna precedentă.
Pe locul 4 se află Pro România (8,7%), iar pe 5 este ALDE (7,4%). Dacă formațiunea lui Dacian Cioloș, PLUS, ar candida separat ar lua 5,5%. UDMR ar lua doar 4,6% și nu ar trece pragul electoral de 5% pentru a intra în parlament.
SURSA: Europa FM
SURSA: Europa FM
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.