Sondaj. Ce procente au partidele în acest moment

Un sondaj IMAS în ceea ce privește intenția de vot a partidelor la alegerile parlamentare a fost comandat de USR. Cercetarea sociologică, realizată pentru luna septembrie, înainte de referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale în Constituției, arată că PSD ar obține 28%, în ce PNL s-ar situa pe poziția a doua, cu 28%.

Pe următorul loc ar fi ALDE, care ar obține 11,4%. Partidul înființat de fostul premier Dacian Cioloș, România Împreună, are un avânt puternic și, potrivit sondajului IMAS, ar obține 10,1% din voturi. USR este aproape de procentul pe care l-a obținut la ultimele alegeri parlamentare – 9,5%.

Ar mai trece pragul electoral și ar intra în Parlament doar UDMR, care ar obține 5,6%. Partidul înființat de fostul președinte Traian Băsescu, PMP, ar mai lua doar 2,7% din voturi, PRM – 1,5%, PNȚCD – 0,5%, iar PRU – 0,7%. Cu alte partide ar vota 3%.

Infografic GreatNews.ro
Infografic GreatNews.ro

Un alt sondaj, realizat de CURS, preluat de jurnalistul Iosif Buble, care deține și știripesurse.ro, arată gradul de încredere pe care îl au românii politicieni în perioada 20 septembrie – 1 octombrie.

Pe primul loc s-ar afla Gabriela Firea, cu 50%, urmată de Klaus Iohannis, cu 41%, Călin Popescu Tăriceanu (37%), Victor Ponta (34%), Ludovic Orban (23%) și Crin Antonescu (21%). Liviu Dragnea nu a fost inclus în acest sondaj.

În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile prezidențiale, același sondaj arată că actualul președinte, Klaus Iohannis, ar obține în primul tur 40%, Tăriceanu – 29%, Liviu Dragnea – 13%, Dacian Cioloș – 10%, Kelemen Hunor – 2%, Eugen Tomac – 1%, Alt candidat – 5%.

Într-o înregistrare făcută pe ascuns într-o ședință a PSD, prezentată de România TV, Adrian Țuțuianu spunea că social-democrații nu ar avea nicio șansă la prezidențiale.

Potrivit acestuia, în primul tur, Klaus Iohannis ar obține 23%; Călin Popescu Tăriceanu – 9%; Laura Codruța Kovesi – 8%; Dacian Cioloș – 7%, iar Liviu Dragnea – 4%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.