Sondaj. Câți români au încredere în Uniunea Europeană

FOTO: Pixel2013/Pixabay.com
FOTO: Pixel2013/Pixabay.com

Majoritatea românilor continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană, la 10 ani de la aderare.

Potrivit unui sondaj prezentat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, 54% dintre români consideră că vocea le este auzită de UE. De asemenea, 57% dintre români au încredere în UE. Potrivit sondajului, 56% dintre români consideră că Uniunea Europeană va deveni mai puternică în următorii 5-10 ani, iar 26% dintre ei spun că va rămâne la fel. De asemenea, 58% cred că Uniunea Europeană va deveni mai unită, iar 23% că va rămâne la fel.

Tot legat de viitorul UE, principalele pericole și provocări în viziunea românilor sunt lupta împotriva terorismului (65%), relațiile cu Rusia (46%) și politică în domeniul imigratiei (41%).

Sondajul mai arată că 46% dintre români consideră că aderarea României la UE a avut mai multe avantaje, 28% au o poziție neutră, iar 25% spun că aderarea a avut mai multe dezavantaje.

Sondajul mai arată că cei mai mulți dintre români (între 65% și 82%) consideră că instituțiile care ar trebui să ia decizii în România sunt Guvernul împreună cu UE, și mai puțini (între 9% și 31%) Guvernul singur. Procentele diferă în funcție de domeniile în care ar trebui luate deciziile.

Românii consideră că principalele trei atuuri ale UE sunt bunele relații dintre state (48%), respectul pentru drepturile omului, democrație și statul de drept (48%) și capaciatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale.

Principalele trei avantaje ale aderării României sunt găsirea unui loc de muncă într-un alt stat membru (35%), accesul la mai multe bunuri/piețe (33%) și impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care traiesc (30%).

Principalele trei dezavantaje văzute de către români sunt scăderea puterii de cumpărare (67%), cumpărarea de pământuri de către străini (57%) și emigrarea specialiștilor în alte tari (56%).

Legat de președinția română a Consiliului UE, românii consideră că principalele priorități sunt menținerea fondurilor pentru dezvoltarea socio-economică a statelor mai sărace ale UE (66%), viitorul Politicii Agricole Comune (59%), consens în materie de securitate și migrație (58%), intrarea României în spațiul Schengen (57%) și încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (56%).

FOTO: Pixel2013/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.