SONDAJ. Câți români au încredere în Rusia și cine sunt ei

vladimir putin rusia
Foto: klimkin / pixabay.com

Tot mai puțini români au încredere în Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research.

Datele au fost publicate de Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP Research, care vorbește despre o prăbușire a încrederii românilor în Rusia.

„Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18% cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7,5% în aprilie 2022”, a scris Ștefureac pe Facebook.

„În ceea ce privește profilul celor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR, și la nivelul populației tinere (18-29 în special) care și înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă.

Însă, chiar și în rândul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbușire masivă a încrederii în Rusia. De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia (după război au rămas aproximativ 14%) și peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau de asemenea încredere mare și foarte mare în Rusia (după război au rămas aproximativ 12%)”, a mai explicat directorul INSCOP Research.

Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 ediții ale sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor).

Foto: klimkin / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.