Sondaj. Câți români ar vota ca țara să iasă din UE

FOTO: pixel2013/Pixabay.com
FOTO: pixel2013/Pixabay.com

Cel mai recent sondaj Eurobarometru realizat la cererea Parlamentului European arată că 49% dintre români văd ca pe un lucru bun apartenența țării lor la UE.  Este vorba despre o scădere de 10 procente față de precedentul sondaj.

Cel mai mic nivel a fost înregistrat în octombrie 2017, când 48% dintre români vedeau ca fiind un lucru bun faptul că țara face parte din UE. Însă situația este total diferită atunci când vine vorba despre un eventual referendum cu privire la părăsirea UE. 65% dintre români spun că ar vota ca țara lor să rămână în continuare membră a comunității europene.

La nivel european, 62% dintre cetățeni cred că e un lucru bun faptul că țara lor face parte din UE. E un nivel record în ultimii 25 de ani. De asemenea, 66% dintre europeni consideră că țările lor trebuie să rămână în UE, în eventualitatea organizării unui referendum pe această temă.

În ceea ce privește satisfacția pentru modul în care funcționează democrația În UE, 49% dintre europeni se declară mulțumiți. În România, 51% se declară satisfăcuți.

32% dintre europeni au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, 21% au o imagine negativă, în timp ce 43% au o imagine neutră. 48% dintre europeni ar dori ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.

43% dintre români au o imagine bună despre Parlamentul European și 63% ar vrea ca acesta să aibă un rol mai important.

Aceste date sunt anunțate într-o perioadă în care se duc negocieri importante cu Marea Britanie, pentru părăsirea Uniunii Europene.

„Faptul că 51% dintre britanicii intervievaţi îşi doresc să rămână în UE ne aduce aminte în mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul şi de necesitatea ca noi să găsim o soluţie pentru o relaţie viitoare pe termen lung strânsă şi sustenabilă, sub forma unui acord de asociere cuprinzător.

În timp ce trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate, se pare că un aşa-numit Brexit dur sau un scenariu costisitor care implică neajungerea la un acord sunt puţin dorite, atât în Marea Britanie, cât şi oriunde altundeva în UE, iar eu sper că această situaţie se va reflecta într-un final în rezultatul negocierilor”, a declarat Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit.

FOTO: pixel2013/Pixabay.com