Sondaj alegeri prezidențiale. „E o situație atipică față de orice altă competiție prezidențială din ultimii aproape 35 de ani”

alegeri prezidențiale candidați
Foto: Facebook

Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare a opiniei publice INSCOP, a declarat într-un interviu pentru publicația aktual24.ro că 5 dintre candidații la alegerile prezidențiale sunt foarte apropiați unii de alții în sondaje și că este posibil ca în turul II al alegerilor să se intre cu un scor mai mic de 20%, situație care nu a mai fost întâlnită până acum în România.

Potrivit acestuia, singurul care trece de 20% în sondaje este Mircea Geoană. Marcel Ciolacu are un scor de 17-19%, iar pe locul 3 este Elena Lasconi, cu 15-16%. Pe locurile 4-5 sunt George Simion și Diana Șoșoacă, ei având în jur de 13-14%. Pe locul 6 este candidatul PNL, Nicolae Ciucă, aflat la sub 10%.

„Noi am măsurat constant, în cadrul unui proiect de măsurători sociologice independente, realizate cu o agenție de presă. Practic, lunar am avut sondaje de opinie. Lucrurile sunt destul de clare în acest moment: există un singur candidat care trece de 20%. E o situație cumva atipică față de orice altă competiție prezidențială din ultimii aproape 35 de ani.

Practic, îl avem pe Mircea Geoană, singurul care trece de 20%, apoi urmează un grup de candidați care își dispută locul 2, dar destul de apropiați unii de alții, dacă luăm în considerare și marja de eroare a sondajului (3% – n. r.). Marcel Ciolacu e situat pe locul doi, cu procente undeva între 17-19%. Sigur, pot varia. Urmează doamna Lasconi, care a crescut destul de mult în ultima perioadă, cu procente de 15-16%. Domnul Simion și doamna Șosoacă – 13-14%, trecând în față când unul, când celălalt, și domnul Ciucă, cu sub 10%, pierdut cumva în ultimele săptămâni, în contextul, sigur, numeroaselor atacuri care au fost la adresa domniei sale”, a declarat Remus Ștefureac pentru aktual24.ro.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.