SONDAJ. 73% dintre români susțin greva profesorilor

greva profesorilor
Foto: FSLI (Facebook)

Românii cred că profesorii sunt cei mai îndreptățiți să își ceară drepturile prin grevă, arată un sondaj de opinie realizat de Ipsos.

73% dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă.

Potrivit studiului, nivelul de susținere din partea societății este ridicat, iar opinia este similar împărtașită de femei și de bărbați, în toate regiunile țării, nediferențiat pe nivelul de educație, venit sau sfera profesională în care activează.

Sursa: Ipsos

Principala opinie împărtașită de către români se referă la responsabilitatea Guvernului de a implementa măsuri corecte pentru angajații din sistemul public, astfel încât să se evite nemulțumirile ce pot conduce la mișcări de protest.

Sursa: Ipsos

În proporție redusă (21%), populația consideră că angajații ar trebui să găsească altă modalitate în afara grevei pentru a rezolva revendicările, precum și că această formă de protest nu ar trebui să se aplice pentru toate categoriile profesionale.

Corpul profesoral este categoria profesională percepută cel mai mult de către români ca având motive întemeiate să își ceară drepturile prin grevă.

Sursa: Ipsos

Personalul din domeniul medical, urmat de cel din salubritate și transporturi se bucură de o opinie favorabilă din partea românilor în ceea ce privește solicitarea drepturilor prin grevă. La polul opus sunt mentionați parlamentarii, dar și personalul din ministere, administrațiile centrale și locale.

Studiul Ipsos a fost realizat online la nivel național prin platforma Ipsos.Digital, în perioada 26-29 mai 2023, pe un eșantion de 600 cetățeni români adulți, utilizatori de internet.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.