3 hipermarketuri retrag produse din somon contaminate cu o bacterie periculoasă

Mai multe produse din somon au fost retrase de la vânzare, după ce s-a descoperit că erau infectate cu bacteria listeria.

Produsele au fost retrase din lanțurile de hipermarketuri Kaufland, Auchan și Carrefour.

Primul caz a apărut la sfârșitul lunii ianuarie, la Carrefour. Atunci, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că lanțul de hipermarketuri Carrefour a retras de la vânzare un tip de somon în care a fost depistat bacteria Listeria monocytogenes, care provoacă listerioză.

Era vorba despre „FILE DE SOMON AFUMAT 140g”, produs de societatea NEGRO 2000 SRL. Lotul de produs supus rechemării de la consumator era 51 C / DLC 04.02.2019 – Cod EAN: 5941330014327.

Ulterior, și lanțul de hipermarketuri Auchan a rechemat un produs contaminat cu aceeași bacterie („Pouce File de somon afumat” de 100 de grame, cod EAN 5949084000153, produs în data de 16.01.2019, și care expiră în 01.03.2019).

somon afumat listeria auchan

Pe 15 februarie a apărut un nou caz. Lanțul Auchan și-a informat clienții că furnizorul Ocean Fish a decis rechemarea a două produse ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu Listeria monocytogenes. Cele două produse sunt:

– Ocean Fish File de somon afumat Norvegia 100g, lot 22032019, data expirării 22.03.2019
– Ocean Fish File de somon afumat Kids 50gm lot 16032019, data expirării 16.03.2019

somon infectat listeria somon infectat listeria

Și lanțul de hipermarketuri Kaufland și-a informat clienții că societatea Ocean Fish SRL retrage de la comercializare produsul Ocean Fish Somon Afumat BlueShark 100g, cu următoarele date de identificare: lot 08032019, termen de valabilitate 08.03.2019, cod EAN 6420103901310.

somon infectat listeria

Toți clienții care au cumpărat aceste produse sunt rugați să nu le consume și să le returneze în magazin pentru a-și primi banii înapoi. Bonusul fiscal nu este necesar.

În urma tuturor acestor incidente alimentare generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea unor controale, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

În cadrul acestor verificări s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât și probe de sanitație din zonele de producție și ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate.

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezența bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit, provenite de la două unități de procesare a peștelui.

Având în vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitățile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activității liniei de producție “file somon afumat” și reținerea oficială a unei cantități de 134 de kg de produse.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 42.000 de lei.

S-a acționat și pentru retragerea de pe piață a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuție puse la dispoziție de către reprezentanții unităților respective.

De la declanșarea acțiunii de control au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.

Ce este listerioza

Listerioza este o infecție provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.

Listerioza poate duce și la complicații: șoc septic, meningită, encefalită, ulcer, pneumonie, infecții intrauterine sau cervicale la femeile însărcinate, care pot duce la avort spontan.

Listerioza poate fi fatală. În Uniunea Europeană, în anul 2014 au fost 2.161 de cazuri confirmate de listerioză, dintre care 210 fatale.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.