Solstițiul de vară. Curiozități despre cea mai lungă zi din an

Foto: astro-urseanu.ro

Astăzi, 21 iunie, ziua va dura 15 ore și 32 de minute, iar noaptea doar 8 ore și 28 de minute. Cea mai lungă zi din an are loc datorită faptului că, la amiază, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul este cel mai mare din tot timpul acestui an.

Desigur, în cultura populară, există multe superstiții legate de această zi, însă cu adevărat fascinante nu sunt acestea, ci unele detalii care au legătură cu știința.

1. Tradus liber, solstițiu înseamnă „Soarele stă”. Astrul ajunge la cel mai mare unghi pe care îl poate atinge față de latitudinea medie a țării noastre (67 de grade și 52 de minute). Din acest motiv, crepusculul are durata maximă din an, detaliu care face ca, la latitudinile ridicate, locuitorii să aibă parte de interesantele „nopți albe”;

2. După această zi, durata zilei începe să scadă încet-încet, timp de 6 luni. La 21 decembrie, ziua solstițiului de iarnă, vom avea cea mai scurtă zi și, evident, cea mai lungă noapte din an.

3. Potrivit astro-urseanu.ro, solstițiul de vară „l-a ajutat” pe învățatul grec Eratostene să determine, încă din anul 250 î.Ch., lungimea meridianului terestru. Observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12′, și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.

4. În 21 iunie 2015, ora exactă a solstițiului de vară este ora 19, 37 de minute și 46 de secunde. În ultimii 100 de ani, solstițiul de vară a avut loc în una dintre aceste date: 20, 21 sau 22 iunie. În 2016, solstițiul va cădea tot în ziua de 21 iunie.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.