Soldații ruși care au comis crime sunt căutați prin metode avansate: sateliți, programe de recunoaștere facială sau analize ADN

tanc steag urss
Foto: Captură Twitter

Sute de procurori investighează crimele comise de armata Rusiei în localitățile din jurul Kievului. Aceștia spun că au fotografiile a 500 de suspecți care au comis masacrul asupra civililor, iar acesta este doar începutul.

Potrivit The Times, procurorul șef Ruslan Kravcenko a transmis că se depun eforturi intense pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au ucis civili și se apelează la expertiză internațională folosindu-se analize ADN, imagini de pe camere de securitate, sateliți, drone și programe de recunoaștere facială.

„Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne arată că criminalii de război pot fi găsiți și urmăriți penal chiar și de generația noastră”, spune Kravcenko. „Obiectivul meu principal și al colegilor mei este de a-i găsi și pedepsi pe toți. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să îi identificăm.”

Numai în Bucea, un oraș cu 40.000 de locuitori, 300 de procurori, ofițeri de poliție și agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), lucrează la acest caz. Aceștia sunt asistați de experți criminaliști ai poliției din Franța și Slovacia și de cea mai recentă tehnologie de investigare.

Au fost descărcate imagini de supraveghere de la o fabrică de adezivi folosită de ocupanți. Anchetatorii dispun de peste 30 de Terabiți de date.

Din aceste camere sunt luate capturi de ecran, care produc imagini de înaltă calitate ale fețelor militarilor ruși. Acestea sunt arhivate în ceea ce Kravcenko numește „albumul” său, o bază de date cu aproximativ 500 de persoane.

„În fiecare zi o completăm cu tot mai multe imagini”, a spus el. „Atunci când apar martori, le arătăm acest material, astfel încât să îi putem identifica pe cei care au comis crimele de război.”