Softurile care îți fură parolele și datele

FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Atunci când un program malware loveşte, impactul asupra datelor poate fi dezastruos. Mai grav decât atât este faptul că nu există nicio garanţie că informaţiile valoroase vor putea fi recuperate.

Numai 39% dintre utilizatori au reuşit să îşi recupereze toate informaţiile pierdute în urma unui atac malware, potrivit unui studiu efectuat în vara anului 2013, de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab. Potrivit cercetării, 61% dintre utilizatori şi-au pierdut cel puţin o parte din informaţii pentru totdeauna.

Unul din cinci atacuri reuşeşte să fure sau să compromită date confidenţiale. Pentru 14% dintre victime, acele informaţii sunt pierdute pentru totdeauna, în timp ce 47% şi-au putut recupera numai o parte din informaţiile pierdute, arată cei de la Kaspersky.

Însă, ceea ce contează este că sunt implicate informaţiile care contează pentru noi: studiul relevă faptul că 59% dintre utilizatori pun preţ mai mare pe informaţiile stocate pe computer decât pe dispozitivul propriu-zis. Astfel, aceştia sunt dispuşi să plătească pentru recuperarea datelor, unul din zece utilizatori angajând experţi externi pentru a-şi primi înapoi informaţiile.

 „File encryptor”, negocierea cu infractorii cibernetici

Însă, uneori informaţiile pierdute nu mai pot fi recuperate. De exemplu, un specialist nu mai poate face nimic dacă dispozitivul utilizatorului este afectat de un „file encryptor”, un program malware care criptează fişierele. Pentru decriptarea lor este nevoie de o parolă unică.

Specialiștii Kaspersky mai spun că singura cale de a obţine această parolă este negocierea cu infractorii, care, de obicei, cer o recompensă. Unul dintre cele mai periculoase exemple de astfel de malware este Seftad. Un atac de succes al Seftad poate cripta nu doar fotografiile şi filmele utilizatorului, ci şi sistemul master boot record (MBR). Astfel, accesul la computer este complet blocat şi poate distruge, fără vreo cale de recuperare, toate programele de pe hard disc.

Există mai multe căi pentru a evita pierderea informaţiilor importante în urma atacurilor malware, inclusiv varianta extremă în care utilizatorul poate refuza să păstreze orice fel de informaţii valoroase pe un dispozitiv digital. Însă, doar două variante sunt cu adevărat viabile – crearea constantă de back-up-uri şi folosirea unei soluţii de securitate de încredere.

„Kaspersky Lab dezvoltă soluţii de securitate adaptate caracteristicilor specifice ale ameninţărilor cibernetice. Aceasta reprezintă singura metodă de a crea tehnologii de protecţie de încredere. De exemplu, ştim că Windows este platforma pentru desktop cel mai frecvent atacată de către infractorii cibernetici.

Aceştia utilizează diferite tehnici elaborate pentru a-şi atinge obiectivele – tehnologii rootkit, vulnerabilităţi ale aplicaţiilor legitime etc. Pentru a le combate, soluţia Kaspersky Internet Security dispune de câteva tehnologii proactive care pot răspunde celor mai periculoase ameninţări, precum: Automatic Exploit Prevention, care protejează vulnerabilităţile de software, şi sistemele eficiente Anti-rootkit”, transmit cei de la Kaspersky.