Șoferii pot anula 2 puncte de penalizare dacă se uită la filme educative

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook

Senatorii au aprobat un proiect de lege prin care șoferii pot cere anularea a două puncte de penalizare după urmăresc materiale educative despre urmările grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan.

„În cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic.

Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, prevede unul dintre amendamente.

Proiectul a fost inițiat de senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea, care spune că această măsură este întâlnită și în alte state, iar rezultatele sunt foarte bune.

„Pedepsirea încălcării Codului rutier este astfel dublată de educaţie rutieră şi conştientizarea pericolului pe care îl constituie comportamentul greşit la volan”, scrie senatorul în expunerea de motive.

Proiectul mai prevede și că permisul se suspendă la o cumulare de 12 puncte pentru cei care au o vechime mai mică de un an, față 15 puncte pentru ceilalți șoferi.

„De o importanță covârșitoare este înțelegerea responsabilității enorme pe care o avem în calitate de conducători auto, chiar de la bun început”, și-a motivat senatorul Oprea propunerea de modificare prin care șoferii începători să rămână fără permis la un număr mai mic de puncte de amendă cumulate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.