Șoferul care a învins statul în instanță deoarece a lovit un câine pe autostradă

autostrada A1
Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikipedia.org

Tribunalul Hunedoara a obligat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să achite daune de 5.300 de lei unui şofer din Hunedoara, reprezentând contravaloarea reparaţiilor maşinii, şi daune morale de 1.000 de lei, după ce acesta a lovit un câine pe autostradă, relatează „Ziarul Hunedoreanului”.

După ce și-a stricat mașina lovind câinele, bărbatul nu a vrut să lase lucrurile așa, și a dat instituţia în judecată.

Iniţial, şoferul a depus plângerea la Judecătoria Hunedoara, iar instanţa a obligat compania de autostrăzi la plata daunelor.

Sentința a fost atacată de către CNAIR la Tribunalul Hunedoara, însă instanța a menținut decizia.

„La data de 6 ianuarie 2018, în jurul orelor 17.20 reclamantul se deplasa pe autostrada Deva – Timişoara, cu autoturismul marca Volswagen Passat. La km 450 pe autostradă i-a ieşit brusc în faţă un câine, care a traversat în fugă, cu care a intrat în coliziune, deşi a încercat să îl evite, rezultând avarierea autoturismului. În sarcina reclamantului nu s-a reţinut încălcarea vreunui act normativ”, se arată în dosar, potrivit sursei citate.

Deoarece Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este administrator al autostrăzii, instituția avea obligaţia să ofere toate condiţiile necesare unui trafic rutier în siguranţă, au mai apreciat judecătorii.

„Prezenţa câinelui pe autostradă denotă faptul că pârâta nu a luat toate măsurile de prevedere ce se impuneau în calitatea sa de administrator al drumului, pentru a preîntâmpina ivirea unor astfel de situaţii”, se arată în motivarea sentinţei definitive, pronunţată de Tribunalul Hunedoara.

V-ar putea interesa și: 

Femeia care a învins primăria în instanță și obligă autoritățile să-i tragă apă

Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.