Imagine virală de la NASA. „Soarele-dovleac” și un rânjet înfricoșător

soare dovleac nasa
Sursa: NASA/SDO

NASA a publicat pe Facebook o imagine cu Soarele, steaua din centrul sistemului nostru solar, în care acesta seamănă izbitor cu un dovleac aprins de Halloween.

„Chiar și steaua noastră celebrează Halloweenul. În anul 2014, regiunile active ale Soarelui au creat această față de dovleac, observată în lumină ultra violetă de satelitul Observatorul Dinamicii Solare”, au scris cei de la NASA pe Facebook.

Imaginea s-a viralizat rapid pe rețeaua de socializare, fiind redistribuită de sute de ori.

Imaginea a fost realizată în urmă cu 5 ani, pe 8 octombrie 2014. Observatorul Dinamicii Solare al NASA a fost lansat în februarie 2010 și urmărește permanent Soarele. Sonda spațială se află pe orbită în jurul Pământului, la o distanță de aproximativ 35.000 de kilometri de Terra.

Potrivit specialiștilor de la NASA, regiunile active din imaginea cu „Soarele-dovleac” sunt mai strălucitoare deoarece acele zone emit mai multă lumină și energie. Aceste regiuni sunt indicii ale unui câmp magnetic complex din atmosfera Soarelui (coroana solară).

Coroana solară este o aură din plasmă ce înconjoară Soarele. Ea se întinde pe milioane de kilometri în spațiu și este cel mai ușor de văzut în timpul unei eclipse solare. Măsurătorile realizate arată că temperatura plasmei din coroană este de peste 1 milion de grade Kelvin, fiind așadar mult mai fierbinte decât suprafața Soarelui.

Imaginea obținută de NASA combină două seturi de lumină ultravioletă, care au colorate în auriu și galben pentru a crea aparența unui dovleac aprins.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.