Situație grea la Suceava: 52 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus

Spitalul Județean de Urgență Suceava. Foto: Wikimedia Commons

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a confirmat că 52 din cadrele sale medicale au fost infectate cu coronavirus, anunță ziarul ”Monitorul de Suceava”.

Într-un comunicat al instituției medicale din Bucovina, citat de HotNews, reprezentanții spitalului din Suceava spun că au fost făcute ”toate eforturile” și au fost luate ”toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea față de cazurile infectate cu noul coronavirus”.

Medicii suceveni mai spun că au achiziționat toate materialele de protecție pe care le-au găsit pe piață ”în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China”.

„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră.

Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alţii au reziliat contractele, deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluţii, în condiţii de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus şi în această luptă efortul trebuie să fie comun.

Nici cetăţeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuşi doar împreună”, se mai arată în comunicatul SJU Suceava.

Ce se va întâmpla la spital?

Printre cei infectați se numără și directorul medical al spitalului, medicul ortoped Mircea Macovei. Deoarece a fost depistat pozitiv, el a fost înlocuit din funcție, notează publicația locală obiectivdesuceava.ro. Această funcție a fost preluată de medicul oncolog Doina Ganea Motan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la postul de televiziune Digi24 că Spitalul Județean de Urgență Suceava va fi închis și dezinfectat, iar toți medicii vor fi puși în izolare.

Nelu Tătaru a mai spus că toate internările din spital vor fi trimise spre alte spitale din zonă (Spitalul de la Rădăuți, cel din Botoșani).

După dezinfectarea care va dura 48 de ore, spitalul din Suceava va fi folosit exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar la Suceava vor fi trimiși medici de la alte spitale, atât din județ, cât și din alte județe.

Suceava este unul dintre cele mai afectate județe din România de epidemia de COVID-19.

După Spitalul „Gerota” al Ministerului Afacerilor Interne, din București, acesta este cel de-al doilea spital din România care se închide temporar din cauza pandemiei de coronavirus.