Sistemele de încălzire care dau cel mai bun randament în sezonul rece

Foto: Unsplash

În sezonul rece, când temperaturile scad, căldura din locuință joacă un rol important în asigurarea confortului de care tu și familia ta aveți nevoie.

De aceea, trebuie să alegi cu atenție un sistem de încălzire eficient, care să te scutească atât de frig, cât și de facturi prea mari. Alegerea optimă se realizează în funcție de caracteristicile fiecărei case. Fie că vrei să apelezi la un sistem tradițional, fie că alegi unul modern, cu siguranță o să îl găsești pe cel care ți se potrivește ție.

 

Deci, iată care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție. 

 

Centrala termică 

În ziua de astăzi, centralele termice sunt la mare căutare și reprezintă o soluție pentru mulți proprietari, fiind sisteme cu un grad sporit de eficiență. În funcție de bugetul tău, te poți orienta către centrale termice pe gaz, electrice sau pe combustibil solid. Cele pe gaz dau un randament adecvat atunci când izolarea locuinței este realizată cum trebuie, drept urmare se reduc costurile facturilor.

Sobele

Folosite în special în case, în locuințe cu multe camere, sobele îți asigură căldura de care ai nevoie. De exemplu, pe lângă cele clasice, sobele pe peleti sunt soluția optimă dacă vrei un sistem de încălzire modern și sigur. Acestea încălzesc atât aerul din camera în care au fost instalate, cât și pe cel din încăperile alăturate. Instalarea lor este una destul de simplă și nu ocupă mult spațiu, deci pot sta oriunde în casă. De asemenea, folosirea peleților pe post de combustibil asigură reducerea considerabilă a costurilor când vine vorba de facturi. 

Sisteme de încălzire prin pardoseală

Acest tip de sistem, cunoscut drept încălzire radiantă, se montează sub podeaua locuinței, deci vei economisi spațiu, pentru că nu va mai fi nevoie de instalarea caloriferelor. Cu ajutorul acestuia se va păstra o temperatură constantă în casă, de la podea la tavan. De asemenea, dacă suferi de alergii, sistemul cu încălzire radiantă e tot ce ai nevoie, pentru că țevile care sunt montate în pardoseală împiedică apariția microorganismelor. În plus, vei face economie la facturi. 

Aeroterma electrică

Unul dintre marile avantaje ale unei aeroterme electrice este portabilitatea, adică poate fi mutată dintr-o cameră în alta. Eficiența sa este la un nivel ridicat, iar căldura degajată este distribuită uniform în încăpere. Modelele de top prezintă un termostat cu ajutorul căruia se poate controla temperatura. Aeroterma este însă o soluție pentru spațiile mai mici și este recomandat să o folosești dacă locuiești, de exemplu, într-o garsonieră.

 

Șemineul

Pe lângă rolul de încălzire, șemineul are și unul estetic, fiind un element decorativ plin de eleganță. Acesta poate avea mai multe forme și poate fi amplasat în diferite locuri din cameră, precum într-un colț sau chiar în perete. Avantajul acestuia este că poate încălzi una sau chiar mai multe încăperi și că există opțiunea de a fi racordat la centrala termică. În funcție de nevoile tale, poți alege un șemineu clasic, adică cel pe lemne, unul electric sau unul pe gaz. 

 

Totuși, pe lângă un sistem de încălzire eficient, că să te asiguri că ai mereu căldură suficientă în casă în sezonul rece, trebuie să ții cont și de alte aspecte la fel de importante. De exemplu, izolarea pereților sau verificarea conductelor din casă. Mai precis, e bine să te asiguri că nu există scurgeri, deci că țevile au fost izolate și sigilate ca la carte. Un alt factor important, dar pe care mulți îl omit, este nivelul umidității din casă. Acesta influențează în mod direct temperatura din interior, din cauza faptului că senzația de frig sporește. 

 

Prin urmare, înainte să îți alegi un sistem de încălzire, cere sfatul unui specialist, pentru a te îndruma spre cel potrivit ție și locuinței tale. 

 

Sursă foto: unsplash.com 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.