Singurele două țări din UE care nu au depășit vârful pandemiei de coronavirus

coronavirus mască
Foto: icsilviu / pixabay.com

Polonia și Suedia sunt singurele două țări din Uniunea Europeană care nu au depășit deocamdată vârful pandemiei de COVID-19, a anunțat Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, potrivit Euronews.com.

„Valul inițial de transmitere și-a atins vârful în toate țările, cu excepția Poloniei și Suediei”, a anunțat Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

Agenția de sănătate a UE a arătat că măsurile de carantină luate de către statele membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Marea Britanie, au dus la o scădere cu 80% a incidenței virusului la 14 zile după vârful înregistrat la data de 9 aprilie.

Însă în Polonia și Suedia, incidența la 14 zile a virusului este în continuare „la cel mai ridicat nivel observat până acum”.

Dacă cele mai multe țări monitorizate de ECDC au, în acest moment, o incidență a virusului la 14 zile de sub 20 de cazuri la 100.000 de locuitori, Suedia este singura țară a cărei rată este de peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Creșterea numărului de testări din Suedia poate explica parțial această creștere”, a mai afirmat ECDC.

Autoritățile din Suedia au confirmat până acum aproape 50.000 de cazuri și peste 4.800 de decese. Aproape două treimi din numărul de infecții total (în jur de 30.000 de cazuri) au fost înregistrate după data de 23 aprilie.

O accelerare a apariției numărul de cazuri noi a fost detectată și în Polonia, după ce au fost descoperite mai multe focare în mine de cărbune.

Polonia a raportat până acum peste 28.000 de cazuri și peste 1.200 de decese. Doar weekendul trecut, în Polonia au fost înregistrate 1.150 de noi cazuri de coronavirus, jumătate dintre acestea fiind detectate la muncitorii din mine.

Polonia, care și-a amânat alegerile prezidențiale din cauza pandemiei, a început să ridice măsurile de carantină la mijlocul lunii mai. Cele mai multe afaceri, inclusiv barurile și restaurantele, s-au redeschis. Țara a mai anunțat că de pe 13 iunie își redeschide parțial granițele.

În ceea ce privește Suedia, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări din UE, acest stat nu a impus măsuri dure de carantină, ci a solicitat populației să ia în mod voluntar măsuri de distanțare socială. Această strategie a fost criticată de statele vecine.

Pe de altă parte, ECDC a arătat că datele Google arată că în Stockholm, în săptămâna 6-12 aprilie, a fost o scădere cu 49% a fluxului de persoane prin stațiile de transport în comun, o reducere cu 48% a numărului celor care au lucrat de la birou și cu 30% a persoanelor care au mers în magazine și în spații pentru petrecerea timpului liber.

Foto: icsilviu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.