Singura universitate din România care a intrat în TOP 150 cele mai bune din lume pe discipline

studenti universitate cele mai bune universități din românia
Foto: Eduard STOICA via Wikimedia Commons

Mai multe universități din România apar în topul din 2016 al celor mai bune 500 de universități din lume pe discipline, alcătuit de QS (Quacquarelli Symonds) World University Ranking.

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca și Universitatea din București sunt instituțiile de învățământ superior din România care au obținut cele mai bune rezultate.

Universitatea din București a reușit să se claseze în primele 500 de universități ale lumii la 6 discipline, în timp ce Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca a reușit această performanță la 3 discipline.

Universitatea clujeană s-a clasat însă înaintea universității din capitală la disciplinele „Limbi moderne” și „Matematică”. Totodată Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca este instituția de învățământ din România care a ocupat cel mai bun loc în topul QS World University Ranking (în intervalul 101 – 150 pentru disciplina „Limbi moderne”).

Astfel, universitatea clujeană este singura universitate din România care a reușit să intre în acest an în TOP 150 cele mai bune universități ale lumii pe discipline.

Iată locurile ocupate de toate universitățile din România care au intrat în TOP 500:

1. Limbi moderne

La secțiunea „Limbi moderne”, cea mai bine clasată universitate din România este Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca, aceasta plasându-se în intervalul locurilor 101 – 150.

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca este urmată de Universitatea din București și de Universitatea de Vest din Timișoara, ambele aflate în intervalul 151 – 200.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află în intervalul 201 – 250.

2. Limba și literatura engleză

Singura universitate din România care apare în Top 500 la această disciplină este Universitatea din București (în intervalul 251 – 300).

3. Matematică

Singurele două universități din România care au reușit să intre în Top 500 sunt Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca (în intervalul 201 – 250) și Universitatea din București (251 – 300).

4. Chimie

Singura universitate din România care apare în Top 500 la această disciplină este Universitatea din București (în intervalul 301 – 400).

5. Fizică și astronomie

Singura universitate din România care apare în Top 500 la această disciplină este Universitatea din București (în intervalul 301 – 400).

6. Știința calculatoarelor

3 universități din România au intrat în Top 500 la această disciplină, toate 3 pe poziții din intervalul 401 – 500: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Clasamentul QS World University Ranking analizează performanța a sute de instituții de învățământ superior din lume la 42 de discipline.

Începând cu 2011, topul este publicat în fiecare an și se bazează pe analiza a trei indicatori: reputația academică, reputația în rândul angajatorilor și impactul cercetărilor realizate la universitățile respective.

Cele 42 de discipline pot fi împărțite în 5 domenii mari:

I. Artă și științe umaniste: 1. Antropologie, 2. Arheologie, 3. Arhitectură, 4. Artă și design, 5. Limba engleză și literatură, 6. Istorie, 7. Lingvistică, 8. Limbi moderne, 9. Actorie, 10. Filosofie.

II. Inginerie și tehnologie: 1. Inginerie chimică, 2. Inginerie civilă și structurală, 3. Știința calculatoarelor, 4. Inginerie electrică, 5. Mecanică, aeronautică și ingineria fabricației, 6. Inginerie minieră.

III. Medicină și științele vieții: 1. Agricultură și silvicultură, 2. Biologie, 3. Stomatologie, 4. Medicină, 5. Asistență medicală, 6. Farmacie și farmacologie, 7. Psihologie, 8. Medicină veterinară.

IV. Științe ale naturii: 1. Fizică și astronomie, 2. Matematică, 3. Științe ale mediului, 4. Științele Pământului și oceanologie, 5. Chimie, 6. Știința materialelor, 7. Geografie.

V. Științe sociale și management: 1. Contabilitate și finanțe, 2. Afaceri și management, 3. Sociologie, 4. Comunicare și studii media, 5. Politică și studii internaționale, 6. Educație, 7. Studii de dezvoltare, 8. Statistică, 9. Economie, 10. Drept, 11. Politici publice.

AICI puteți consulta întregul TOP 500 al celor mai bune universități din lume pe discipline din 2016, alcătuit de QS (Quacquarelli Symonds) World University Ranking.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Universitatea din România cea mai bine clasată în topul celor mai bune din lume în funcție de performanță
Trei universități din România au intrat în topul celor mai bune din lume
Cele mai bune specializări ale universităților din România