Singura țară din Europa care a spus că nu-l va aresta pe Vladimir Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ungaria a transmis, prin vocea șefului de cabinet al premierului Viktor Orban, că nu l-ar aresta pe președintele Vladimir Putin, dacă acesta va intra pe teritoriul ei.

Oficialul maghiar a spus că demersul nu are niciun temei legal, în contextul în care pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare care a fost emis de Curtea Penală Internațională pentru crime de război prin deportarea ilegală în Rusia a sute de copii din Ucraina.

Ungaria este una dintre țările care a semnat și ratificat Statutul de la Roma, care stă la baza constituirii Curții Penale Internaționale.

„Ne putem referi la legea maghiară și pe baza acesteia nu îl putem aresta pe președintele rus întrucât statutul Curții Penale Internaționale nu a fost promulgat în Ungaria”, a declarat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Răspunzând unei alte întrebări, oficialul ungar a spus că guvernul de la Budapesta nu şi-a format „o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

„Aceste decizii nu sunt cele mai fericite deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare, şi nu spre pace. Aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat consilierul lui Viktor Orban.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.